IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика отчете рекорден тримесечен спад

Размерът на реалния БВП на Япония се намира на най-ниското си ниво за последните около 9 години

11:45 | 17.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kentaro Takahashi/Bloomberg</p>

Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Япония беше засегната от най-големия си икономически спад през второто тримесечие, когато коронавирусната пандемия изпразни търговските центрове и сви търсенето на автомобили и друг износ.

Третото поредно тримесечие на икономически спад понижи размера на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на Япония до най-ниските му нива от десетилетия, заличавайки ползите от политиките за стимулиране на премиера Шинцо Абе, въведени в края на 2012 г. и известни като „Абеномика“.

„Големият спад може да се обясни с намаляването на потреблението и износа", каза Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute, цитиран от Ройтерс.

„Очаквам растежът да стане положителен през тримесечието от юли до септември. Но в световен мащаб възстановяването  е бавно навсякъде, с изключение на Китай", добави той.

Третата по големина икономика в света се е свила с 27,8% на годишна база в периода межди април и юни, показаха данни на правителството от понеделник.  Това е най-големият спад в показателя от началото на статистиката през 1980 г.

Размерът на реалния БВП на Япония се е свил до 485 трилиона йени, намирайки се на по-ниско ниво от второто тримесечие на 2011 г., когато Япония все още изпитваше трудности  от двете десетилетия на дефлация и икономическа стагнация. я я

Спад в потреблението

Потреблението е намаляло с рекордните 8,2%. Чистият износ – или износът минус вноса – е отнел рекордните 3,0 процентни пункта от БВП, тъй като задграничните доставки са спаднали с 18,5%, като автомобилният износ е бил засегнат особено силно.

Капиталовите разходи са намалели с 1,5% през второто тримесечие, тъй като солидните инвестиции в софтуер са компенсирали слабите разходи в други сектори.

Министърът на икономиката на Япония Ясутоши Нишимура призна, че показанията за БВП са „доста тежки".

Някои анализатори предупреждават, че компаниите биха могли да съкратят работни места и разходи, ако възраждането а заразата и слабото глобално търсене продължават да вредят на крайния им резултат.

Обновеното напрежение между САЩ и Китай може също да окаже влияние върху крехкото възстановяване. Около 90% от анкетираните от Ройтерс икономисти очакват конфликтът да засегне икономиката на Япония.

„Очаква се търсенето на бизнес инвестиции да намалее поради влошаването на корпоративните печалби и риска от разпространението на коронавируса“, казва Сайсуке Сакай, старши икономист в изследователския институт Mizuho.

Япония използва мащабни фискални и парични стимули, за да смекчи удара от пандемията върху икономиката, която вече изпитваше трудности заради увеличението на данъка върху продажбите от миналата година и търговската война между САЩ и Китай.

Въпреки че икономиката отново се отвори, след като правителството отмени извънредните мерки в края на май, скорошното тревожно увеличение в броя на заразените с коронавирус замъглява перспективите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още