IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия тръгнаха в различни посоки след подписването на търговската сделка

Сред основните индекси китайските затвориха с повишения на фона на оптимистичната тенденция в региона

11:59 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Азиатските борси затвориха при смесено представяне в четвъртък, след като САЩ и Китай предотвратиха част от несигурността в световната икономика, подписвайки дългоочакваното частично търговско споразумение помежду им, информира CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,07% до 23 933,13 пункта, докато бенчмаркът Topix остана почти непроменен на ниво от 1728,72 пункта.

В Южна Корея индексът Kospi нарасна с 0,77% до 2248,05 пункта, след като акциите на технологичния гигант Samsung Electronics поскъпнаха с 2,88%, а книжата на Hyundai Motor се търгуваха с 3,04% по-високо.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng добави 0,38% и затвори при 28 883,04 пункта.

От друга страна борсите в континентален Китай се разграничиха от останалата част от региона, отбелязвайки понижения. Бенчмаркът Shanghai composite спадна с 0,52% до 3074,08 пункта. Индексът Shenzhen composite се понижи с 0,15% до 1811,56 пункта, а бенчмаркът Shenzhen component затвори с понижение от 0,04% при 10 967,44 пункта.

„Сделката от първа фаза бе подписана и най-положителният аспект на нея е, че тя съществено намалява несигурността около търговските отношения между САЩ и Китай в краткосрочен план“, каза Вишну Варатан, ръководител на отдела по икономически стратегии в Mizuho Bank.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха частична търговска сделка в сряда, която предписва стъпки за изкореняване на няколко практики на Пекин, които причиняваха сериозни раздразнения у членовете на Белия дом и Конгреса.

Въпросните проблемни действия включваха предполагаема кражба на интелектуална собственост и принудителни трансфери на технологии от американски фирми в замяна на достъп до китайски пазар. Сделката също така регламентира увеличение в покупките на американски стоки от страна на Китай в размер на 200 милиарда долара за следващите над две години.

„И все пак сделката е ориентировъчно примирие и е далеч от трайно успокояване на отношенията ", предупреди Варатан, като добави, че по отношение на механизма за мониторинг и спазване на търговското споразумение има повече въпроси, отколкото отговори. „Разпоредбата за„ коригиращи мерки по пропорционален начин “е напомняне, че рисковете от регрес на отношенията остават“, добави той.

От своя страна австралийският бенчмарк ASX 200 нарасна с 0,67% до 7041,80 пункта.

Към 11:15 ч. българско време йената се търгува на ниво от 109,96 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6914 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още