Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Централната банка на Китай инжектира 17 млрд. долара заради Evergrande

Регулаторът се опитва да успокои опасенията на пазарите около дълговата криза на компанията

Централната банка на Китай инжектира 17 млрд. долара заради Evergrande

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Китай инжектира най-краткосрочната ликвидност от осем месеца насам във финансовата система заради пазарите, разтърсени от опасенията около дълговата криза на китайската Evergrande Group, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Народната банка на Китай вля 110 млрд. юана (17 млрд. долара) кеш със 7- и 14-дневни споразумения за обратно репо сделки. Това е най-голямата финансова инжекция чрез операции на открития пазар от края на януари, когато по-слабото финансиране повиши междубанковите лихви. Преди днешното решение централната банка вече инжектира ликвидност в три поредни сесии, увеличавайки залозите, че Пекин се надява да успокои пазарите заради Evergrande.

Нуждата борсите да се завърнат към по-спокойни настроения е належаща, тъй като опасенията около способността на Evergrande да изпълни задълженията си се разпространяват и на глобалните пазари. Фокусът е върху това дали компанията може да изплати лихви в размер на 83,5 млн. долара по петгодишни доларови облигации до четвъртък. Купонът по облигациите, който има 30-дневен гратисен период преди пропуснато плащане да означава дефолт, е част от лихви по облигации в размер на 669 млн. долара с падеж до края на годината.

Вписаните в Хонконг акции на задлъжнялата строителна компания поскъпнаха с 32% - най-големият ръст в цената им от 2009 г., в ранната търговия в четвъртък заради залози, че компанията ще избегне негативно решение на проблема, след като едно от подразделенията договори лихвени плащания по облигации в юани.

Освен че се опитват да потушат опасенията на пазарите около Evergrande, властите също са склонни да отслабят хватката си върху ликвидността към края на тримесечието заради завишеното търсене на кеш от банките заради регулаторни проверки. Кредиторите трябва да натрупат и повече средства преди едноседмичните празници в началото на октомври.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Ердоган: Лихвите в Турция ще продължат да спадат