IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hitachi и Mitsubishi Heavy преговарят за сливане на тежкото си машиностроене

На световния пазар може да се появи нов най-голям играч в редица сектори на промишлеността

11:16 | 04.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Hitachi и Mitsubishi Heavy преговарят за сливане на тежкото си машиностроене

Конгломератите Hitachi и Mitsubishi Heavy Industries започнаха преговори за обединяване на своите подразделения, занимаващи се с тежко машиностроене, вкл. от областта на транспорта и енергетиката. Това съобщава WSJ, позовавайки се на информиран източник. 

Ако сливането се осъществи на практика, на световния пазар ще се появи нов най-голям играч в редица сектори на промишлеността, отбелязва изданието.

Съобщението предизвика повишаване на цените на акциите на двете компании на токийската фондова борса в четвъртък, съответно с 2,8% при Hitachi и с 4% при Mitsubishi Heavy.

Източници на Ройтерс същевременно споделят, че след като информацията за преговорите и възможната сделка се е появила в медиите, президентът на Hitachi е бил принуден да я потвърди публично и преговорите са „забуксували“.

В случай на успех на сделката между Hitachi и Mitsubishi това ще бъде втората крупна сделка за сливане в Япония тази година. През февруари за обединение се договориха производителите на стомана Nippon Steel и Sumitomo Metal Industries.

От WSJ обаче уточняват, че за разлика от американските компании, които са склонни да обявяват сливания към крайния етап на преговорите, в Япония обявяват подобни преговори още в началото, така че много пъти в крайна сметка до сделка не се стига. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още