IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг получи короната на IPO крал за 2018 г.

Очакванията са обаче пазарът да е по-спокоен през идната 2019 г.

15:44 | 21.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вълна от първични публични предлагания (IPO) в Хонконг през 2018 г. изстреляха финансовия център до първото място в света по обем на събрани чрез IPO средства.

През тази година компаниите са набрали средства в размер на 36,3 млрд. долара, значително повече от 28,9 млрд. долара на Нюйоркската фондова борса. Това също така представлява и ръст от 174% на годишна база, става ясно от данни на Refinitiv, цитирани от Ройтерс.

Отиващата си 2018 г. е била за Хонконг най-добрата от 2010 г. насам, след като бяха въведени някои промени в правилата за листване, позволяващи търговията на акции с двойни класове и участието на биотехнологични компании без приходи, което доведе до наплив от желаещи.

Хонконг беше домакин на три от петте най-големи IPO-та в Азия – това на производителя на смартфони Xiaomi за 5,4 млрд. долара, на китайската телекомуникационна компания China Tower за 7,5 млрд. долара и на фирмата за онлайн доставка на храна Meituan Dianping за 4,9 млрд. долара.

Като цяло в Азия са били събрани 109 млрд. долара от първични публични предлагания, което представлява увеличение от 27% спрямо 2017 г., съобщават още от Refinitiv. Основен двигател на тази активност е Китай, чиито компании са близо една трета от всички листнати.

Банкерите обаче не очакват същият брой мултимилиардни сделки и през следващата година, нито да бъдат събрани същите обеми средства заради нарастващата пазарна волатилност, която прави публичните предлагания все по-малко привлекателни.

Някои от по-големите кандидати за IPO включват китайската платформа за управление на благосъстояние Lufax, собственикът на водещия новинарски агрегатор в Китай Beijing Bytedance Technology Co, както и китайският гигант за превозни услуги Didi Chuxing Technology Co Ltd – въпреки че според някои последното IPO може да остане и за 2020 г.

Но докато обемите от първични публични предлагания вървят нагоре през 2018 г., то представянето се движи в обратната посока, като пазарите бяха разтърсени от американо-китайското търговско напрежение и нарастващата макроикономическа несигурност.

Особено тежък удар трябваше да понесат китайските акции, като за годината индексът Shanghai Composite отписва 23%, а хонконгският Hang Seng Index – 14%.

В Азия петте най-големи първични публични предлагания – с изключение на China Tower, потънаха под IPO цената си. Това включва акциите на Xiaomi, Meituan Dianping, SoftBank Corp, чието първично публично предлагане е второто по големина до ден-днешен, както и това на Foxconn Industrial Internet.

Според експерти една от причините за по-лошото представяне в Хонконг е това, че пазарът все още трябва да се приспособи спрямо големите листващи се компании, след като преди това той беше доминиран предимно от не особено вълнуващите китайски държавни предприятия. Липсата на опит е особено очевидна в биотехнологичния сектор, тъй като хората изпитват трудности с това да оценят компании без приходи, камо ли печалба.

В същото време някои банкери посочват, че обмислящи IPO компании все повече гледат към Ню Йорк заради представянето на Хонконг.

„Това е част от съзряването на пазара“, посочва съръководителят на подразделението за инвестиционно банкиране в азиатско-техоокеанския регион на JPMorgan Джон Хал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още