IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да осигури рекорден бюджет за отбрана с фокус върху Китай

Ако искането на японското министерство на отбраната бъде изпълнено, 5,5-те трилиона йени ще представляват най-големият годишен скок в бюджета от 2014 г. насам

10:47 | 31.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японското министерство на отбраната търси рекордно увеличение на своя годишен бюджет до 50,1 милиарда долара, което би представлявало най-големият скок в разходите на институцията за последните осем години, тъй като Токио се стреми да засили своите отбранителни възможности на фона на растящото напрежение с Китай, съобщава Bloomberg.

Ако искането на министерството бъде удовлетворено, годишният му бюджет от 5,5 трлн. йени ще представлява 2,6-процентно увеличение спрямо предходната година – най-големият годишен ръст от 2014 г. насам.

Общата сума може да надхвърли установената граница на страната от 1% от брутния ѝ вътрешен продукт (БВП), ако бъдат включени допълнителни годишни разходи от около 200 млрд. йени за пренасочване на американски военни части в Япония.

Разходите на Япония за отбрана са едва около една пета от тези на Китай през 2019 г., според изчисления на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Японският министър на отбраната Нобуо Киши заяви пред Bloomberg в интервю през юни, че правителството ще похарчи необходимото, без да се стреми задължително да поддържа тавана от 1%. През април премиерът Йошихиде Суга обеща в съвместно изявление с президента на САЩ Джо Байдън да засили отбранителните способности на страната си.

Япония Япония

Японското министерство на отбраната предвижда 84 млрд. йени (765 млн. долара) за разходи, свързани с космическите технологии, голяма част от които ще бъдат използвани за подобряване на способността на страната да проследява обекти в околоземна орбита.

Други 34,5 милиарда йени ще бъдат предназначени за укрепване на възможностите на страната в киберсигурността. Още 78 милиарда йени трябва да бъдат насочени към закупуването на осем самолета Lockheed Martin F-35A, както и 52 милиарда йени за четири изтребителя F-35B.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още