Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Япония ще проверява банки за високорискови сделки заради Archegos

Агенция за финансови услуги смята, че големите финансови институции в Япония са изложени на риск от загуба на няколко милиарда долара

Япония ще проверява банки за високорискови сделки заради Archegos

Централната банка на Япония. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Японската Агенция за финансови услуги и централната банка в страната ще разследват високорискови сделки от местни фирми заради казуса Archegos Capital Management, съобщава Nikkei.

Финансовият регулатор и централната банка ще проверяват системите за управление на риска при трансакции във финансови институции като отговор на загубите на японските банки, свързани с Archegos.

Агенцията смята, че големите финансови институции в Япония са изложени на риск от загуба на няколкостотин милиарда йени, т.е. няколко милиарда долара.

Archegos е компания за управление на семеен капитал, която движи личните активи на Бил Хуан. Надзорниците на такива фирми са много по-малко регулирани от хедж фондовете, които събират средства от различни институции. По принцип подобни структури не са задължени да се регистрират към финансовите регулатори.

Още по темата
Credit Suisse Group претърпя загуба от 4,7 млрд. долара заради сделки, свързани с Archegos. Nomura Holdings обяви възможността да загуби около 220 млрд. йени (почти 2 млрд. долара).

Тъй като въздействието се разпространява върху големи финансови институции в Япония и по света, японският финансов регулатор и централната банка на страната ще получат по-ясна картина на реалното състояние по отношение на трансакциите, посочват от двете институции.

В момента те смятат Archegos за изолиран случай, но ще проучат обстоятелствата, водещи до трансакциите, и дали е приложена подходяща система за управление на риска.

Въпреки че финансовите пазари не са станали системно нестабилни в резултат на проблемите в Archegos, Агенцията за финансови услуги и централната банка ще проверяват и други финансови институции за подобни рискове.

В света има над 10 000 компании за управление на семейни средства, главно в Европа и САЩ, а активите им под управление се оценяват на около 6 трлн. долара. Японските власти планират да извършат интегрирани финансови инспекции през тази финансова година и ще променят регулаторната система, за да позволят споделянето на констатациите от одита на двете институции.

Извън Япония американските служители подкрепят засилването на наблюдението на този тип компании. Сътрудничеството с чуждестранните регулатори също е важно, за да се разбере как работят.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Хонконг е на крачка от промяната на избирателната система