Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Икономическото възстановяване и замърсяването на въздуха вървят заедно в Китай

В големите градове, където въглищата за заменени с по-чиста енергия, замърсяването все още остава по-ниско от нивата от миналата година

Икономическото възстановяване и замърсяването на въздуха вървят заедно в Китай

Снимка: Pixabay

Очакваното възстановяване на китайската икономика има и своя нежелан ефект – ново покачване на нивата на замърсяване на въздуха до обичайните количества от времето преди избухването на коронавируса, пише Bloomberg. 

Още по темата

Големите замърсители в азиатската страна са надхвърлили нивата на концентрация от преди година за първи път от началото на въвеждането на ограничителни мерки за справяне с пандемията през януари, сочи ново проучване на Центъра за изследвания на енергията и чисти въздух. Възстановяването на нивата на замърсяване до 40% се дължи на постепенното възобновяване на дейността на производствените центрове в страната и завръщането на гражданите по улиците, което от своя страна води до увеличаване на пътния трафик.

Сгъстяващият се смог показва, че икономическото възстановяване в Китай всъщност е ръководено от най-замърсяващите индустриални сектори, смята Лаури Миливирта, анализатор от Центъра за изследвания на енергията и чисти въздух. Той подчертава опасението на много екозащитници, че всеки пакет от държавни стимули в страната ще се опира на тежката промишленост, подобно на мерките, предприети през глобалната финансова криза през 2008 г.

„Възстановяването на нивата на замърсяване на въздуха е демонстрация на значението на приоритизирането на зелената икономика и чистата енергия за възстановяването от кризата с COVID-19“, смята Миливирта, като допълва: „Всички погледи са насочени към Китай като към първата голяма икономика, която се връща към работа след блокирането“.

През последните 30 дни нивата на азотен диоксид надхвърлят количествата от миналата година, сочат данни, събрани от 1500 станции за мониторинг на въздуха. Нивата на серен диоксид и  фини прахови частици са по-високи, отколкото през януари, когато правителството започна да ограничава движението, за да забави разпространението на вируса.

По време на блокирането нивата на азотния диоксид в Китай спаднаха с 40%, докато емисиите на въглероден диоксид се свиха с една четвърт.

Замърсяването се е увеличило повече в районите, където изгарянето на въглища остава основен източник на енергия. В градове като Пекин и Шанхай, където са положени усилия за замяна на въглищата с по-чисти форми на енергия, замърсяването все още остава по-ниско от нивата от миналата година.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
7
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Тия са бацили, докато не изядат всичко, не изсмучат всичко и не оceрат всичко, няма да се спрат.
Като облак скакалци са!

Още от Азия
Азиатските борси приключиха с ръстове последната сесия от седмицата