IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Мерките за ограничаване на коронавируса дават резултат

Броят на новите случаи на заболяването в Китай намалява, показват официални данни

14:11 | 16.02.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Броят на новите случаи на коронавируса в Китай намаляха в неделя, а представител на здравните власти заяви, че интензивните усилия за спиране на разпространението му започват да работят, предава Ройтерс.

В същото време стана ясно, че още 70 души са дали положителен резултат за заболяването на ударен от вируса круизен кораб, който се намира под карантина в Япония.

Най-новите данни показват 68 500 случая на заболяването в Китай и 1665 жертви, повечето от които в провинция Хубей, откъдето тръгна епидемията.

Националната здравна комисия съобщи в неделя за 2009 нови случая спрямо 2641 предишния ден и 142 нови жертви, само с една по-малко спрямо 143 в събота. Само четири от новите смъртни случаи не са регистрирани в Хубей. Провинцията и главният й град Ухан на практика са отцепени от 23 януари, като училищата, офисите и заводите са затворени, а повечето пътувания са спрени.

Смята се, че вирусът има инкубационен период от 14 дни, което показва, че се разпространява след налагането на блокадата. Но говорителят на здравната комисия Ми Фън заяви, че кампанията започва да дава резултати. „Ефектът от контрола върху коронавируса се проявява“, каза той пред репортери.

Засилената медицинска помощ и превантивни мерки в Хубей са предотвратили нови критични случаи, а делът им сред потвърдените случаи на заболяването е намалял до 21,6% в събота спрямо 32,4% на 27 януари, каза Ми. По-леките случаи също се лекуват по-бързо, което предотвратява опасността да се превърнат в критични, допълни Ми.

Въпреки това ограниченията в провинция Хубей бяха затегнати в неделя със забрана на движението на превозни средства с изключение на извършващите услуги от основна необходимост. Компаниите бяха посъветвани да останат затворени до второ нареждане.

Висок риск

Извън континенталната част на Китай са регистрирани около 500 случая в двадесетина страни и територии, както и четири смъртни случая в Япония, Хонконг, Филипините и Франция.

Най-големият брой потвърдени случаи на заболяването на едно място е регистриран на круизния кораб Diamond Princess, който се намира под карантина край бреговете на Йокохама, Япония. 70 нови случая бяха потвърдени днес, с което общият им брой достигна 355 сред близо 3700 пътници и екипаж на борда.

Хората с положителен тест за заболяването са били настанени в болница, няма починал пътник на кораба заради вируса.

Американското посолство в Токио съобщи, че пътниците и екипажът са изложени на висок риск от вируса и препоръча на около 400-те американски граждани на борда да слязат и да се качат на някой от полетите за евакуация, които подготвя в неделя.

Посолството уточни, че всички пътници ще бъдат сканирани, преди да получат разрешение да се качат на чартърните полети. След пристигането им в САЩ, те ще бъдат изолирани за 14 дни.

Хонконг, Канада и Южна Корея също съобщиха, че планират да евакуират гражданите си от кораба.

Първата жертва в Европа е 80-годишен китаец, който почина в болница в Париж, съобщиха властите в събота.

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус заяви вчера, че е невъзможно да се каже къде ще се разпространи епидемията. „Притеснени сме от продължаващото увеличаване на броя на случаите в Китай“, каза той по време на Мюнхенската конференция по сигурността в Германия.

Заболяването, което вече официално се нарича COVID-19, е причинило смъртта на около 2% от заразените. Случаите на заболяването се разпространяват по-бързо от други дихателни вирусни инфекции през този век.

Всичко за разпространението на коронавируса четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
2
rate up comment 4 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 4 години
В този сайт явно няма никаква хигиена от ***, съдейки, че се позволява на слабоумни цървyли, като този, да си изливат помията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
много ясно нали и това беше целта на занятието, а то е да се изолират и изтребят физически такива недоразумения като Сороспиите у тях. Престаам си да дое некоя мъpшa кат Мария Гаргамел или Плeвeлиев и да почне да им обясняя разни еко neдарастии или да напрай пpеврат в името на Демокрацията и да разруши държавата като наще скaпаняци ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още