Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай отправя предупреждение към доставчиците на свинско месо

Съществуват предположения, че Пекин може да се опитва да постигне по-плавен приток на месо преди очакваното покачване в търсенето

Китай отправя предупреждение към доставчиците на свинско месо

Снимка: Ройтерс

Китайската митническа администрация е предупредила страните, които изнасят свинско месо към азиатската държава, да се съобразят с правилата по вноса, след като са били регистрирани редица проблеми с доставките на свинско месо от Канада, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Представителите на около 30 страни са се срещнали в понеделник в Пекин, за да обсъдят проблемите. Водещ на събитието е бил генералният директор на Бюрото по безопасност на вноса и износа на хранителни продукти Би Къксин, а организатор – китайската Главната митническа администрация, споделят двама дипломати, които са присъствали на събитието. 

Още по темата

По време на срещата са били дискутирани шест основни проблема, свързани с вноса на месо за Китай.

Организираното събитие е имало за цел да разгледа скорошните събития и проблеми, които Пекин идентифицира при вноса на китайско месо и последвалата забрана за внос от страна на китайските власти, отнасяща се за три канадски вносителя.

Растежният стимулатор рактопамин е бил открит в доставките на свинско месо от канадския производител Frigo Royal Inc, след което компанията е блокирана от китайските митнически власти.

Според източниците основното послание на Китай към вносителите на месо е било : „Ако правите грешки, коригирайте ги. Ако не сте – предотвратете ги“.

Срещата може да се разглежда и като опит на местните митнически власти да се отнесат еднакво към всички износители, посочва друг от дипломатите.

От Отава предлагат план за спасяване на Китай във връзка с китайската система за износ на месо, споделя още през миналата седмица канадски министър.

Изказването следва съобщението на Пекин, свързано с откритите 188 „фалшиви“ ветеринарни здравни документи и „очевидните пропуски в безопасността“ при канадските доставки.

Проблемите с вноса на месо ескалира спора между Китай и Канада.

От друга страна съществуват предположения, че Пекин може да се опитва да постигне по-плавен приток на месо преди очакваното покачване в търсенето, след като бумът на африканската чума по свинете рязко намали производството на месо в страната.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Надеждите за разхлабване на политиката на Фед върнаха оптимизма на борсите в Азия