Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай премахва контрола върху цената на тютюна

Страната е най-големият пазар на цигари и опитите на правителството да намали пушенето засега имат ограничен резултат

Китай премахва контрола върху цената на тютюна

Снимка: Ройтерс

Китай премахва ценовия контрол върху последния земеделски продукт, който все още има лимит - тютюневите листа. Това обявиха властите в страната, искащи да дадат по-голяма роля на пазара, предава AFP.

Цената на тютюневите листа е само малка част от цената на цигарите, които са под държавен монопол в Китай. Поради това се очаква промените да не окажат сериозно влияние върху джоба на пушачите.

Китай е най-големият пазар на цигари в света и опитите на правителството да намали пушенето имат ограничен ефект до момента.

Тютюнът бе сред 24-те стоки и услуги, чийто ценови контрол бе премахнат, съобщи през уикенда Националната комисия за развитие и реформи (НКРФ). Сред другите бяха железопътните товари, пощенските пратки, пътническият превоз и експлозивите за гражданска употреба.

Ходът идва година след като лидерите на Комунистическата партия в страната обещаха да дават „решаваща“ роля на пазара при разпределението на ресурсите. Решението бе взето на ключовата среща, наричана Третия пленум.

Китайската икономика стагнираше след десетилетия на държавен контрол. Пазарните реформи, започнали при Дън Сяопин, доведоха до безпрецедентен икономически ръст в страната.

Държавната China Tobacco Company запазва монопола си върху производството на цигари. Цената на тютюна вече ще бъде определяне според „индустриалното търсене и предлагане и разходите и печалбите на компанията“, заявяват от НКРФ.

Китай произвежда около 2,5 млн. тона тютюн на година, заяви в понеделник членът на НКРФ Уан Шънмин, цитиран от държавния вестник China Daily.

“Тютюневите листа отговарят за много малка част от китайския пазар на земеделска продукция, като освобождаването на режима няма да доведе и до голяма промяна в цените на цигарите, тъй като цените на тютюна обикновено съставляват около 5% до 10% от крайния продукт”, заявява той.

Властите в Пекин приеха законодателство против тютюнопушенето, което ще влезе в сила през юни. Целта на правителството е да намали вредния навик сред 300-те млн. пушачи в страната.

Експертите посочват, че държавният монопол върху цигарите, който носи близо една десета от приходите на правителството, е една от основните пречки пред усилията за борба с пушенето.

Тютюнопушенето убива повече от милион души годишно в Китай. Някои марки цигари могат да бъдат закупени за 3 юана (0,49 цента, или 70 ст.). Китайски и чуждестранни експерти твърдят, че броят на починалите заради тютюнопушене ще се утрои до 2030 г.

По статията работиха: Георги Драганов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Япония може да разхлаби ограниченията за влизащите в страната от октомври