Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай ще повиши договорните цени на въглищата през 2022 г.

Въпреки че предложената цена е доста под рекордните нива, отчетени по-рано тази есен, тя е над историческите норми на пазара

Китай ще повиши договорните цени на въглищата през 2022 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай планира да повиши референтната цена за дългосрочните договори за въглищата през 2022 г. след кризата с доставките по-рано тази година, което може допълнително да ускори инфлацията в страната, съобщава Bloomberg.

Националната комисия за развитие и реформи на Китай (NDRC) е изготвила план за определяне на референтна цена за термални въглища от 700 юана (110 долара) за тон за дългосрочните договори, позволявайки на цените да се покачват или да спадат в рамките на диапазон от 150 юана при месечните корекции, споделят източници, запознати с плана. 

Още по темата

Фючърсите върху китайските въглища поскъпнаха след новината, тъй като това ще бъде първото увеличение на договорите, откакто те бяха въведени през 2017 г., съобщава китайската държавна информационна агенция Caixin.

Въпреки че предложената цена е доста под рекордните нива, отчетени по-рано тази есен, тя е над историческите норми на пазара, който доскоро разполагаше с неофициален таван от 600 юана.

NDRC също така постановява, че големите миннодобивни компании ще трябва да продават продукцията си по дългосрочни сделки и всички електроцентрали трябва да разполагат изцяло с такива договори по отношение на вътрешните доставки, според Caixin.

От юли китайското правителство търси начин да стабилизира доставките, след като наводнения ограничиха добива.

От средата на октомври среднодневният добив на въглища в Китай вече надхвърля 11,5 млн. тона, сочат данните на NDRC. Според анализи на Ройтерс ако този ръст се запази, Китай ще отчете пик в използването на въглища като гориво.

Най-големите китайски въгледобивни и енергийни компании се събраха в Жъджао, Шандун, този уикенд за Националния търговски въглищен панаир, където обикновено се договарят и подписват подобни договори.

Фючърсите върху термалните въглища, търгувани на борса в Джънджоу, поскъпнаха с цели 6,6% в петък след новината.

Цените спаднаха с повече от 50% спрямо рекордните нива, отчетени през октомври, по време на прекъсванията на електрозахранването. Кризата отслабна през последните седмици, след като миннодобивните компании отговориха на правителствените поръчки и повишиха добива до безпрецедентни нива.

По-високите цени на въглищата вероятно ще доведат до увеличение на разходите за електроенергия на промишлените клиенти, след като през октомври Пекин предостави на компаниите за комунални услуги възможност да вдигат или намаляват цените за потребителите в рамките на 20% около референтните цени.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Индексите в Азия се повишиха след намаляването на лихвите в Китай