Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Кои са европейските банки под прожекторите заради срива на турската лира?

Анализатори разглеждат европейските банки с най-големи експозиции към затъващата във финансова криза Турция

Кои са европейските банки под прожекторите заради срива на турската лира?

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските банки отчитат спадове в акциите си за втори пореден ден от петък насам. Това важи най-вече за кредитните институции с експозиции към Турция, след като турската лира продължава да се обезценява за четвърти ден до рекордно ниски нива.

В същото време Централната банка на Турция оповести, че ще предприеме серия от мерки като опит да спре продължаващото обезценяване на местната валута и да стабилизира финансово страната. 

Акциите на банките са сред най-големите жертви на кризата, като понеделник към обяд банковият подиндекс Stoxx 600 Banks Index добави спад от 1,4 на сто към минуса от 1,9 на сто от петък. 

Анализаторите разглеждат между четири и пет от най-потърпевшите банки, като очакват пренасочване на напрежението на капиталовото съотношение и негативни отчети за приходите и разходите от облигационните портфейли.

Все още не се забелязва негативно влияние върху финансирането, макар да има вероятност да се стигне до затруднения с ликвидността и намаляването на дълга, ако ситуацията се влоши, съобщава Bloomberg.  

Още по темата

Ето и какво е мнението на различни анализатори на големи финансови институции за застрашените банки:

Morgan Stanley

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) е с най-голяма експозиция с близо 13% от общите кредити; с 4% се отчита UniCredit, докато ING и BNP имат експозиция към групата CET 1, която варира от 11% в BBVA, до 6% в UniCredit и 2% в ING и BNP Estimates.

Deutsche Bank

Не трябва да се очакват системни последици от кризата на турската лира. Въздействието ще бъде широко управляемо за европейските банки.

Петте европейски банки (BBVA, UniCredit, ING, BNP и HSBC) със съществено присъствие или експозиция в Турция: BBVA чрез турската банка Garanti Bankasi (50% собственост); UniCredit чрез Yapi Kredi (около 40% собственост); ING чрез изцяло свое дъщерно дружество; BNP чрез Turk Ekonomi Bankasi (72% собственост) и HSBC чрез изцяло свое дъщерно дружество.

В зависимост от развоя на събитията може да има „значителни“ последствия за капитала и печалбата.

Citi

Испански, френски и италиански банки, които са най-силно обвързани с Турция от всички европейски кредитори, имат експозиция от 1% от групата, базирайки се на данни на Европейския банков орган (ЕБО).

BBVA е с най-големи експозиции.

UBS

Редуцирането на печалбата от Турция вече се отразява при BBVA и UniCredit. Не се очаква преоценяване на тези две акции, докато не се постигне по-голяма яснота при предстоящата реакция на страната.

По-негативният сценарий включва ликвидни ограничения, корекции в счетоводната стойност, съкращения на дълга и хиперинфлация.

 
По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Инвестициите в акции увеличават до рекордно ниво дълга на домакинствата в Китай