IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията майка на китайския партньор на BMW е изправена пред фалит

Миналия месец Huachen е просрочила плащане по облигации в размер на 1 млрд. юана, което може да доведе до принудително преструктуриране

12:15 | 16.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nelson Ching/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nelson Ching/Bloomberg

Китайският партньор на BMW AG Brilliance Automotive Holdings заяви, че неговата компания майка Huachen Automotive Group може да претърпи принудително преструктуриране, след като местен кредитор се обръща към съда заради неизпълнение на задължения по облигации. 

Миналият месец Huachen, собственост на правителството на провинция Ляонин, е просрочила плащане по облигации в размер на 1 млрд. юана (151,88 милиона долара), присъединявайки се към нарастващия брой държавни китайски фирми с просрочени дългове, което помрачава доверието на инвеститорите и разтърсва пазара на облигации в Китай, съобщава Ройтерс.

Huachen е изправена пред перспективата за преструктуриране, след като Gezhi Automobile Technology Co подаде молба до съда в град Шънян за преструктуриране на Huachen. Все още не е ясно дали молбата ще бъде приета.

Притежателите на облигации смятат, че преструктурирането при несъстоятелност от страна на Huachen е неблагоприятно, тъй като вероятно те няма да спечелят много от процеса.

Банкрутът на Huachen би оказал малко влияние върху дейността на Brilliance, но може да наруши плановете ѝ за приватизация, споделят от Daiwa Capital Markets.

Историята на Brilliance Auto датира от 1949 г., когато е основана Китайската народна република. Това е една от най-големите държавни компании в североизточната провинция Ляонин, в която работят 47 000 души.

Дружеството разполага с четири компании, листнати на борсите в Хонг Конг и Шанхай и около 160 звена, частично или изцяло притежавани, според информацията на официалния уебсайт на Brilliance.

През първата половина на 2020 г. Brilliance Auto претърпя загуба  в размер на 196 милиона юана, съобщава Automotive News Europe.

В изявление от 23 октомври автомобилният производител съобщи, че е изправен пред пресъхваща ликвидност и натиск по отношение на финансирането, добавяйки, че има „значителна несигурност“ относно способността му да набере достатъчно средства навреме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още