IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корейският конфликт достигна и до икономиката

Севернокорейските власти блокират достъпа на южнокорейски работници до съвместната индустриална зона Кесон

08:42 | 03.04.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Севернокорейските власти не позволиха днес на южнокорейските работници в съвместната индустриална зона Кесон да стигнат до работните си места, предаде Ройтерс, като цитира министерството на националното обединение в Сеул и очевидци.

Комплексът бе създаден в началото на 21. век като форма на междукорейско сътрудничество и осигурява търговски обмен в размер на 2 млрд. долара годишно за Севера. Индустриалният парк не е спирал официално операции, откакто бе открит през август 2000 г. като част от усилията за подобряване на отношенията между двете Кореи.

В Кесон работят 123 южнокорейски фирми, които осигуряват прехрана на 50 000 севернокорейски работници, произвеждащи евтини стоки за бита. 

Над 800 южнокорейци, които в момента са на смяна в индустриалната зона, ще имат право да я напуснат, но прекараха нощта там. Южнокорейското правителство взема всички необходими мерки, за да гарантира безопасността на своите граждани на територията на комплекса, подчерта говорител на зоната.

През последните дни Пхенян засили войнствената си риторика, като се закани да закрие комплекса в Кесон и заплаши САЩ и Южна Корея с превантивни ракетно-ядрени удари в отговор на съвместните им маневри. На Севера бяха наложени нови санкции от страна на ООН заради трети ядрен опит с оръжия през февруари. Пхенян освен това заяви в събота, че е в състояние на война с Южна Корея.

В отговор Вашингтон подкрепи силите си в региона. Допълнителните подсилвания също така съвпаднаха с годишните военни учения с Южна Корея, които Пхенян взе за прелюдия към военно нашествие.

Стотиците южнокорейци, които в сряда чакаха да бъдат изведени от зоната, цареше лошо предчувствие, че Кесонг ще бъде затворен за постоянно, което ще нанесе смъртоносен удар на оставащия пример за сътрудничество между двете Кореи.

„Доверието между Севера и Юга ще се разпадне, както и доверието, което имаме с нашите купувачи. Вървим към прекратяване на това сътрудничество и ще понесем щети“, заяви Лий Юн-хен, който ръководи фирма за облекло в Кесонг, пред Ройтерс. Бизнесът му дава препитание на 600 севернокорейци, които печелят средно по 130 долара на месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
tenero
преди 11 години
Момент, момент, пак тука четохме за новогодишното обръщение на Ун: "обратен завой" и засилване на икономическото сътрудничество с Южна Корея.А на ООН останаха ли им неприложени санкции? Всяка седмица нови санкции.Вашингтон пък всяка седмица подкрепят силите си в региона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
hagan
преди 11 години
много интересна статия какво правят богати южно корейци в зоната за евтина работна ръка нали уж само севера имал полза то тази зона сега ще се окаже че вампирите от юг които смучат евтина работна рака всъщност имали нужда от тази зона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още