IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът срина южнокорейските борси

Властите поставиха страната под "най-високо ниво на тревога" заради голямото повишение в броя на заразените с болестта

12:41 | 24.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Борсите в Южна Корея отчетоха най-големи понижения сред основните азиатски пазари в понеделник, след като властите поставиха страната под "най-високо ниво на тревога". Този ход беше предприет заради голямото повишение в броя на заразените с коронавирус през уикенда, информира CNBC.

Индексът Kospi се понижи с 3,87% и затвори на ниво от 2079,04 пункта, след като акциите на автомобилния производител Hyundai Motor поевтиняха с 4,3%.

Книжата на южнокорейските компании Korean Air Lines и Asiana Airlines също се търгуваха по-ниско съответно 6,16% и 6,09%. Ройтерс съобщи в понеделник, че и двете южнокорейски авиокомпании са обявили, че спират полетите си до Таегу, четвъртия по големина град в страната и този с най-голям брой потвърдени случаи на заразени с коронавируса досега.

Акциите на австралийската компания Qantas Airways поевтиняха с 7,53%, докато книжата на China Eastern Airlines и China Southern Airlines се търгуваха по-ниско съответно с 2,73% и 3,74%.

В понеделник сутринта от Корейския центът за болести, контрол и превенция съобщиха, че от коронавируса са загинали седем души. Броят на заразените е нараснал до 763 в цялата страна.

Скот Симан от Eurasia Group каза в понеделник, че това е "добра възможност" за правителството на Южна Корея да увеличи фискалните си разходи.

„Това, което видяхме, е, че правителството на Южна Корея наистина беше подготвено за голям отговор още преди няколко седмици. Сега, когато наблюдаваме това увеличение в заразените и се приближаваме до парламентарните избори от 15-и април, правителството има още по-голям стимул да се опита да изпомпва повече пари в икономиката", каза той.

В континентален Китай индексът Shanghai composite се понижи с 0,28% до 3031,23 пункта. Показателят Shenzhen component е отчел повишение от 1,23% до 11 772,38 пункта. Бенчамркът Shenzhen composite добави 1,36% до 1933,36 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 1,79% 26 820,88 пункта.

Междувременно в Австралия измерителят ASX 200 затвори с понижение от 2,25% при 6978,30 пункта.

Към 12:15 ч. българско време йената се търгува на ниво от 111,27 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,659 щатски долара.

„Новините за коронавируса остават в центъра на вниманието на инвеститорите заради голямото увеличение на заразените извън Китай, а именно тези в Южна Корея, Близкия изток и Италия“, заяви Родриго Катрил, старши валутен анализатор в National Australia Bank.

„Новините от уикенда няма да помогнат на настроенията. Прилагат се и извънредни мерки за ограничаване на заразата, които ще увеличат удара върху световната икономика“, каза Катрил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още