IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската борса отхвърли предложението за придобиване на Хонконгската

LSE потвърди желанието си за поглъщане на Refinitiv, отказа от което бе условие за сделка с азиатците

18:45 | 13.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Внесеното преди дни предложение на Хонконгската борса (HKEX) за придобиване на Лондонската фондова борса (LSE) беше отхвърлено единодушно от борда на LSE в петък.

„Управителният борд има основни притеснения за ключовите аспекти на условията по направеното от HKEX предложение: по отношение на стратегия, изпълнение, форма на съображения и цена. С оглед на това бордът единодушно отхвърля условното предложение и, като има предвид неговите основни недостатъци, не вижда основание за по-нататъшното ангажиране с преговори“, се посочва в изявление на борда на London Stock Exchange Group Plc.

Според Hong Kong Exchange предложението за поглъщане на London Stock Exchange на стойност 31,6 млрд. паунда "ще предефинира световните капиталови пазари за десетилетия напред“, тъй като "и двата бизнеса имат страхотни запазени марки, финансова сила и доказани растежни резултати“.

След като LSE заяви, че предложението на Хонконгската борса не отговаря на стратегическите й цели, Лондонската фондова борса потвърди, че продължава да се придържа към основната си стратегия за разширяване посредством придобиване на компанията за финансови данни Refinitiv на стойност 27 млрд. долара, вместо да предприема "значителна стъпка назад" чрез предложението на HKEX.

Самата оферта на Хонконгската борса включваше и отказ на Лондонската борса от придобиването на Refinitiv.

Фондовата борса в Лондон заяви още, че евентуалното ѝ поглъщане от борсата в Хонконг може да бъде отхвърлено от регулаторните органи или от правителствата във Великобритания, САЩ и Италия. Твърдението на HKEX, че осъществяването на сделката ще бъде бързо и сигурно, "просто не е достоверно", добави LSE.

Лондонската фондова борса притежава и борсата в Милано и има значително американско присъствие чрез дъщерното си дружество за индекса FTSE Russell и LCH - лондонската клирингова къща за деривати, която доминира на пазара за доларови суапове в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още