Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Масовите разпродажби на акции се прехвърлиха и в Азия

Японският индекс на сините чипове Nikkei 255 заличи над 1000 пункта от стойността си

Масовите разпродажби на акции се прехвърлиха и в Азия

Трейдъри на фондовата борса в Токио във вторник. Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите гледат към изхода заради очакванията за повишаване на лихвените проценти. Така CNBC обобщава ситуацията на капиталовите пазари, след като и азиатските акции последваха паниката, която настъпи в последната сесия на Wall Street.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 255 затвори търговията с понижение от 4,73%, като така изтри 1071,84 пункта от стойността си до 21 610,24 пункта. В рамките на сесията обаче загубите стигаха и до 1600 пункта. Другият важен показател Topix се раздели с 4,40% от стойността си до 1743,41 пункта. Акциите на автомобилния производител Toyota поевтиняха с 2,87%. Книжата на SoftBank Group отчетоха понижение в цената си от 4,9%, а на Fanuc Manufacturing  - 4,55%.

„Опасенията за отрицателно въздействие на покачващата се доходност по американските държавни облигации са в основата на масовите разпродажби на капиталовите пазари, започнали още в края на миналата седмица“, смята Кати Лиен, управляващ директор в BK Asset Management.

На борсата в Южна Корея Kospi се понижи с 1,54% до 2 453,31 пункта. Акциите на Samsung Electronics се придвижиха в посока надолу с 1,04%. Производителят на чипове SK Hynix успя да затвори без промяна в котировките си. Сред автомобилните производители Hyundai Motor първоначално се движеше на положителна територия, но след това книжата му поевтиняха с 0,94%.

В Австралия местният индекс S&P/ASX 200 се понижи с 3,2% до 5 833,3 пункта. Енергийните акции бяха сред най-разпродаваните заради понижението в цените на петрола на световните пазари. Компаниите Santos и Oil Search отчетоха спад в цената на книжата си съответно с 4,44% и 3,26%. Акциите на представителите на финансовия сектор ANZ и Westpac поевтиняха съответно с 2,99% и 3,13%.

Австралийската централна банка излезе във вторник с решение, че ще запази лихвите в страната без промяна на 1,5%.

В Хонконг индексът Hang Seng 4,59% от стойността си 30 764,12 пункта. Огромни разпродажби имаше във финансовия сектор. Акциите на HSBC поевтиняха с близо 3%, а на China Construction Bank с близо 6%. Технологичният гигант Tencent заличи 6,17% от стойността на книжата си. В континенталната част на страната Shanghai Composite потъна с 3,35% до 3370,65 пункта. 

Пазарите в Нова Зеландия бяха затворени заради национален празник в страната. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Оптимизмът на азиатските борси изгуби инерция часове преди срещата на Фед