IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паника обхвана Wall Street

Dow Jones изтри над 1100 пункта от стойността си, записвайки най-лошия ден в историята си на фона на масови разпродажби

23:26 | 05.02.18 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Паника обхвана Wall Street  и водещите индекси на търговията потънаха дълбоко на червена територия след вълна от масови разпродажби, пише CNBC.

Анализатори, цитирани от Market Watch, коментираха, че е дошъл краят на "медения месец" на Доналд Тръмп на финансовите пазари. Те припомниха, че инвеститорите реагираха позитивно на избора на Тръмп за президент на САЩ в края на 2016 година и обещанията му за големи реформи.

Dow Jones  изтри 1 175 пункта от стойността си до 24 345,75 пункта. Това представлява спад от 4,6% и е най-лошият ден в историята за индекса на сините чипове отвъд Океана. По време на сесията Dow Jones губеше 1500 пункта и към края на сесията успя да навакса част от загубите.

S&P 500 се срина с 4,1% до 2 648,94 пункта.

За технологичният Nasdaq спадът е от 3,78% до 6 967,53 пункта. Първоначално акциите на Apple и Amazon се търгуваха на зелена територия и това подкрепи Nasdaq. След това обаче и тези книжа се присъединиха към масовата вълна и загубиха по над 2% от стойността си.

Сред големите губещи се нареди и Exxon, чиито акции поевтиняха с 5,7%, което е най-големият еднодневен спад от август 2011 година насам.

На валутните пазари стойността на долара укрепва, подкрепена от данните за растящата заетост в САЩ, подсказващи за ускоряване на слабия ръст на заплатите, което ще доведе до ръст и на инфлацията, пише Market Watch. Едно евро достигна до 1,2415 долара, спрямо 1,2459 долара за едно евро в понеделник.

Негативните настроения обхванаха и петролните пазари. Лекият суров петрол поевтиня с 2,3% до 63,94 долара за барел. Европейският сорт Brent затвори търговията с цена от 67,55 долара за барел, което е най-ниската стойност от месец. Изменението спрямо петък е в рамките на 1,5%.

На търговията повлияха още и укрепващият щатски долар и увеличеното производство на петрол в САЩ.

Цената на златото намаля с минималните 0,1% до 1 336,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
Douglas Adams
преди 6 години
Добре съгласен мир. А най-големите загуби са на големите- има справки. Само че ги спасяват.И общо взето си говорим за USA а и света( не за нас). А иначе не съм фен на Бъфет( ама той имаше скоро толкова кеш ...), нито на Сам Зел (недвижимите имоти не движат света, верно всички имаме по някой).Не съм погледнал всички индекси, но е ясно-America first
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Хей, Да не съм те засегнал с нещо.Алчен може да бъде всеки.Дребните спекуланти нямат възможностите и информацията на едрите.Не я разбирам тази игра, а и нямам време да се занимавам с дневна търговия.Разчитам на дълъг период от време и залагам някой лев на нещо, което е переспективно.Слушам хората, които се занимават с това и избягвам агитациите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
Douglas Adams
преди 6 години
Добре, а по въпроса за дребните и алчните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
И аз го четох някъде това.Виж обаче какво каза преди няколко седмици Сам Зел.Той е от стара коза яре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
Douglas Adams
преди 6 години
Алчните и дребните едни и същи ли са или различни( не се разбира от членуването)? При големите има ли алчни? Един голям (дето се издъни на кризата 2009) скоро каза ,че е глупаво да си в кеш и извън пазара( може и нарочно , но резултатите му ще го покажат). Друг въпрос- Как ни оздрави предната корекция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
Големите спекуланти са разтърсили крушата. Нищо ново под слънцето.А и една корекцията е оздравителна. Ако не се лъжа възходът е от 2009 и вече си му е време. Алчните и дребните спекуланти да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
Глупости. "Политически цели". ...освен ако - О, УЖАСъ! - не се очаква родното капитал да изкупи NYSE за жълти ст'инки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 6 години
Срива се защото големите пари искат да се срине. Дали ни очаква велика депресия? Предстои да видим. Няма съмнение, че се преследват политически цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 4
ratten
преди 6 години
не чувам, рипат ли милионере през терасите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
А защо се срива? Защото икономиката е спекулативна: PR, Holywood, маркетинг и реклама, финансови врътки. Вижте по филмите - никой не работи, всички си правят фън, най-много някой да кара някакъв голям камион. Т'ва е!Някой полуграмотен ще каже, че и в Китай се срива. А кога бе най-големия срив? Когато гръмнаха яко на най-важното им пристанище на износ. Китай заподозря САЩ в "аварията" и показа, че може да исипе к'ъде милиарди зелени хартийки на борсата, че гущера от яд да си захапе опашката..... и от страх!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още