IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ е готов да работи с новата Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции

Световната банка също планира да си сътрудничи с новата институция, посочи Кристин Лагард

09:15 | 23.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ е готов да работи с новата Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард даде своята изключително важна подкрепа за водения от Китай нов проект за Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB). В изказване по време на конференция в китайската столица тя говори за "огромните" възможности за сътрудничество между МВФ и новата структура за финансиране на инфраструктурни проекти в Азия.

Операциите в рамките на AIIB, която е оценявана на около 50 млрд. долара, ще бъдат в множеството си финансирани от Китай. Началото на отпускането на средства е предвидено да започне в края на тази година, като структурата ще предоставя заеми за инфраструктурни проекти в развиващите се страни от региона.

Освен МВФ Лагард посочи, че и Световната банка (СБ) също има намерение да си сътрудничи с новата институция. Представители на базираната в Манила, Филипините, структура, които присъстваха в Пекин, също потвърдиха, че водят преговори с международните организации, предава WBP Online.

27 държави, включително Великобритания, Германия, Франция и Италия, вече станаха част от съучредителите на AIIB, посочи през уикенда китайският финансов министър Лу Дзиуей. Той добави, че се очаква до края на март списъкът да нарасне с още осем страни.

"Китай ще следва правилата на международната общност и няма да притиска другите членове. Ще работим заедно с тях и ще се опитваме да постигнем консенсус по всички казуси, без да използваме статута ни на мажоритарен акционер", отбеляза пък по време на конференцията в Пекин Дзин Лицюн.

Идеята за създаване на AIIB срещна противопоставянето на САЩ, които са доминиращ фактор във вече утвърдени институции, като МВФ и СБ. Вашингтон разглежда AIIB като предизвикателство към Запада, който според мнозина би могъл да изгуби водещата си роля в света при положително стечение на обстоятелствата с новата азиатска структура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още