Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

МВФ: Търговското напрежение вече се отразява на икономиката в Азия

От фонда посочват, че съществува възможност да бъде намалена още прогнозата за световния икономически растеж през януари

МВФ: Търговското напрежение вече се отразява на икономиката в Азия

Снимка: Ройтерс

Търговският конфликт между Китай и САЩ вече оказва видим ефект върху бизнес доверието и инвестициите в Азия. Това заяви директорът на подразделението на Международния валутен фонд (МВФ) за Азиатско-техоокеанския регион Чангьон Рее, който предупреди, че съществува възможност фондът да намали още прогнозата си за световния икономически растеж през януари.

По думите му едни от най-силно засегнатите от търговската война страни в региона може да са Япония и Южна Корея заради тяхната зависимост от износ към Китай.

Още по темата

„Инвестициите са много по-слаби от очакваното. Моята интерпретация на това е, че каналът на доверието вече оказва ефект върху световната икономика, най-вече при азиатските икономики“, заяви Чангьон Рее пред Ройтерс.

„Виждаме, че световният растеж е малко по-бавен от прогнозираното през октомври“, заяви той.

С довода за възможните ефекти от американо-китайската търговска война от МВФ понижиха през октомври прогнозата си за световния растеж до 3,7% за 2018 г. и 2019 г. от 3,9% през юли.

За Азия очакванията са забавянето да е до увеличение от 5,4% от предходните прогнози за ръсс от 5,6%.

Според Чангьон Рее съществува възможност МВФ да свие още прогнозите си за растеж при следващото им преразглеждане през януари, като се има предвид забавянето не само в Азия и Европа, но и в САЩ.

„Несигурността означава, че има потенциал за растеж, както и риск за понижаване. В момента вярваме, че рисковете за понижаване са малко по-големи“, заяви той.

Що се отнася до Китай, експертът посочи, че властите все още не са прибягнали до по-мащабни стимули въпреки нарастващите предизвикателства извън пределите на страната.

„Те все още не ускоряват (стимулите), но в момента са вдигнали крака от спирачката. Това обаче не отхвърля възможността, ако търговското напрежение се засили, ако растежът тръгне надолу, те да са готови да използват стимули“, посочи Чангьон Рее.

„Това, което ни притеснява и което ги съветваме, е, че средносрочните цели като намаляването на задълженията все още са важни за фискалната стабилност“, допълни експертът.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Южнокорейският капиталов пазар поведе по ръст сред азиатските борси