IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за предстоящата среща на Г-20 окрилиха азиатските борси

Хонконгският измерител Hang Seng прибави 350 пункта към стойността си, докато инвеститорите очакват евентуално търговско споразумение между Пекин и Вашингтон

11:06 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето азиатски пазари приключиха днешната сесия на зелена територия на фона на позитивните очаквания на инвеститорите за предстоящата среща на страните от Г-20 в Буенос Айрес и надеждите за постигане на търговско споразумение между САЩ и Китай, съобщава CNBC. 

Анализатори и инвеститори са насочили своето внимание към подготвяния вече близо месец разговор между американския президент Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин, които трябва да решат дали ще продължат търговското напрежение между двете страни, или ще постигнат консенсус, който ще върне баланса в глобалната икономика.

На китайските пазари континенталният бенчмарк Shanghai Composite прибави 1,05% към стойността си като завърши сесията на ниво от 2601,74 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 350,60 пункта, или 1,33%, до 26 682,56 пункта.

Във вторник икономическият съветник в Белия дом Лари Кудлоу заяви, че вече са проведени множество разговори с Пекин, засягащи всякакви въпроси в навечерието на срещата между Доналд Тръмп и Си Дзинпин.

Очаква се двамата лидери да разговарят за търговската война, в която Пекин и Вашингтон си размениха мита върху стоки за стотици милиарди долара, довели до забавяне на глобалния икономически ръст.

Според Кудлоу съществува „добра възможност” за постигане на споразумение.

Въпреки това, в интервю пред The Wall Street Journal, Тръмп сподели, че е малко вероятно да не повиши 10-процентните мита върху китайския вносни стоки за 200 млрд. долара на 25% от началото на следващата година.

„И двете страни ще седнат на масата, за да работят за достигане на някакво решение. Дори решението да се окаже нетрайно, то ще повлияе положително на пазарите”, заяви заместник-председателят на JP Morgan за азиатско-тихоокеанския регион Джинг Улрик.

азия азия

В Япония индексът на сините чипове Nikkei 225 прибави 224,62 пункта към стойността си, като завърши сесията на ниво от 22 177,02 пункта.

Южнокорейският показател Kospi отбеляза ръст от 0,42% до 2108,22 пункта.

В Австралия измерителят ASX 200 се понижи минимално с 0,06 на сто до 5725,10 пункта, като в основата на негативния резултат стоят компаниите от миннодобивния сектор, които отбелязаха понижение в стойността на своите акции. Книжата на Rio Tinto и BHP Billiton поевтиняха съответно с 2,17% и 0,84 на сто.

На валутните пазари доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се повишава с 0,14 на сто до 97,50 пункта.

Еврото поевтинява спрямо долара с 0,08% до 1,1279 долара за евро, докато стойността на британската лира се повишава с 0,07% српямо долара, като се търгува при 1,2756 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още