IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарухито официално се възкачи на Трона на хризантемата в Япония

Следващият наследник на императорската титла е по-малкия брат на Нарухито – 53-годишния Акишино, следван от сина на императора – 13-годишния Хисахито

09:22 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Император Нарухито и императрица Масако по време на церемонията по възкачването на престола. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Император Нарухито и императрица Масако по време на церемонията по възкачването на престола. Снимка: Ройтерс

Императорът на Япония Нарухито официално обяви днес възкачването си на престола в съответствие с японската конституция и закона за императорския дом. Той направи обръщение на церемонията по интронизацията си в Токио, съобщи БТА.

„Възкачвам се на престола в съответствие с конституцията и закона за императорския дом. Провеждайки церемонията по възкачването на престола, обявяваме това на страната и на целия свят", каза монархът.

Церемонията се състоя в „Боровата зала“ на императорския дворец. На нея бяха поканени около 2000 гости, включително чуждестранни лидери, отбеляза Асошиейтед прес.

Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май, след като баща му, 85-годишния Акихито, се оттегли от престола. Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.

Във вторник трябваше да се проведе парад в столицата Токио в чест на новия император и съпругата му императрица Масако, но шествието бе отложено, съобщава Bloomberg. То няма да се проведе поне до 10 ноември в знак на почит към жертвите на тайфуна, ударил Япония по-рано през октомври. Природното бедствие отне живота на 78 души и причини щети на стойност милиарди долари. Въпреки това императорската двойка ще е домакин във вторник на първия от серия банкети.

Нарухито е първият японски император, който е получил образованието си на запад, прекарвайки две години в Университета в Оксфорд.

Следващият наследник на императорската титла е по-малкият брат на Нарухито – 53-годишния Акишино, следван от сина на императора – 13-годишния Хисахито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още