Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Населението на Китай нараства с най-бавния темп от шест десетилетия

Последните данни хвърлят сянка върху мечтата на Пекин да настигне икономиката на САЩ

Населението на Китай нараства с най-бавния темп от шест десетилетия

Снимка: Bloomberg L.P.

Населението на Китай се увеличава през 2021 г. с най-бавния си темп от 1960 г., подчертавайки тиктакащата демографска бомба със закъснител, която може да преобърне растежа на покупателната способност и брутния вътрешен продукт на страната в близко бъдеще, пише Nikkei Asia Review.

Най-многолюдната страна в света отчита коефициент на раждаемост от 0,752% и коефициент на смъртност от 0,718%, което води до естествен прираст от 0,034%, съобщава китайското Национално статистическо бюро. 

Още по темата

Това е най-ниският естествен прираст от 1960 г., когато т.нар. “Голям скок напред” на Мао Дзедун - икономически и социален план в периода 1958-1961 г. - води до 0,45-процентно свиване на популацията. Разликата при изваждане на смъртността от раждаемостта остава под 1% от 1998 г. насам. През 2020 г. тя е 0,145%.

През 2021 г. населението на Китай достигна 1,4126 милиарда души, което е леко увеличение спрямо отчетените през 2020 г. 1,4121 милиарда.

Демографските специалисти предупреждават правителството от години да спре спада при раждаемостта, опасявайки се, че намаляващият демографски дивидент ще застраши устойчивостта на икономическото развитие на Китай и ще причини социална нестабилност.

Китайският икономист Рен Дзъпин привлече медийното внимание с неотдавнашно предложение, призоваващо Народната банка на Китай да отпечата 2 трилиона юана (314 млрд. долара), за да насърчи раждането на 50 милиона бебета през следващите 10 години. Оригиналната публикация на Рен в официалните му акаунти в WeChat и Weibo вече не е достъпна, след като местните медии, включително 21st Century Business Herald, разкритикуваха този ход като насърчаващ фискалния дефицит.

Хъ Яфу, независим демографски експерт, през ноември прогнозира, че населението на Китай ще се свие през 2022 г., позовавайки се на ниската раждаемост, отлагането на сключването на брак между двойките, както и други фактори.

Националното преброяване на населението за 2020 г., обявено миналия май, отчете среден годишен темп на прираст на населението от 0,53%, най-бавния от средата на миналия век.

Китай едва ли е единствената страна, изправена пред демографски предизвикателства, като ситуацията в страната е усложнена от статута ѝ на развиваща се икономика, като това може да доведе до преждевременно “остаряване” на Китай, преди да успее да “забогатее” - максима, използвана от икономистите, за да опишат опасностите от “капана на средните доходи”.

Това помрачава и мечтата на Пекин да настигне американската икономика.

Продължителното забавяне на растежа на населението съвпада с намаляващия растеж в нивата на доходите. Според оценка на Световната банка коригираният нетен национален доход на Китай – определен като брутен национален доход минус потреблението на основен капитал и изчерпването на природните ресурси – на глава от населението е нараснал само с 4,7% през 2019 г., което представлява забавяне спрямо ръста от 12,8% преди десетилетие. Забавящият се растеж на населението, съчетан с намаляването на генерирането на доходи, може да помрачи привлекателността на Китай за глобалните инвеститори.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
6
 
8
Toranaga до: kmilchev
преди 4 месеца
може да са решили вече на месо да действат - без предпазител !!! :-)))
0
 
2
 
7
kmilchev до: khao
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Бях попаднал на тази статия преди няколко дни. Най-голямата фирма за презервативи в света отчита 40% спад на продажбите. https://***.ft.com/content/7cd804e0-62d9-4eee-9cfe-be8af763b114
0
 
2
 
6
Toranaga до: khao
преди 4 месеца
khao, обрата на всеки тренд минава първо чрез неговият спад (отслабване) и после обрат...Ще дам един малък пример - един мой приятел - лекар напусна миналата година САЩ. Причините са, че има толкова много административна работа (според него 70% от времето), че малко му остава за да лекува хорат. А той иска да лекува... Сега е в африка и съжалява, че не е направил тази стъпка по- рано ... В Австрия родители на деца - също лекари - споделят, че когато децата им напуснат дома, те ще отидат в друга държава поради същите причини... Времената се менят ...
1
 
4
 
5
khao до: kmilchev
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
роби не се размножават ... разберете го!
1
 
5
 
4
kmilchev до: Toranaga
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Така е навсякъде вече дори в мигрантска страна като Сащ. Там са само с плюс 200-300k, най-слабият растеж от 1776. Западна Европа може вече и да са на минус. Източна Европа е ясно отдавна трагичното положението. Но интересното е, че дори Турция влиза в демографски преход и съчетано с кризата там и засилената миграция може да са на минус до няколко години.

Още от Азия
Малайзия забранява износа на пилешко месо от 1 юни