IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови протести в Хонконг

Пекин поиска от Лондон да прекрати "намесата си" в азиатския финансов център

12:26 | 11.08.19 г.
<p>
	Протестиращи в Хонконг срещу законопроекта за екстрадиция в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Протестиращи в Хонконг срещу законопроекта за екстрадиция в Китай. Снимка: Ройтерс

 

Отделни протести бяха организирани днес на две места в Хонконг, предаде Асошиейтед прес. Голям брой хора насядаха под чадъри под горещо слънце за митинг в парк "Виктория" в централен Хонконг. Друга група излезе на протестно шествие в квартал Шам Шуй По в района Коулун.

Протестите в Хонконг продължават вече девет седмици и не им се вижда краят. Исканията на протестното движение включват оставка на лидерката на града, демократични избори, освобождаване на арестуваните по-рано протестиращи и разследване на употребата на сила от страна на полицията срещу демонстрантите.
Плакати на митинга в парка "Виктория" гласяха "Върнете ни Хонконг" и "Оттеглете злия закон", като последният се отнася за законопроект за екстрадиция, който беше първоначалната искра за протестите.

Полицията разреши митинга в парка, но отхвърли искане на организаторите да организират шествие в източната част на остров Хонконг. Полицията също отказа разрешение за шествието в Шам Шуй По, но протестиращите така или иначе го направиха. 

Ройтерс съобщава, че антправителствени протести са планирани на различни места в азиатския финансов център, включително на международното летище. Вчера полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, след като активистите организираха протести из целия град, включително, окупирайки салона за пристигащите на летището.

Протестите, при които все по-често се стига до насилие, доведоха до най-тежката политическа криза в Хонконг от десетилетия. Те отправят сериозно предизвикателство към централното правителство в Пекин, което заема все по-твърда линия. Днес хонконгската полиция заяви, че при протестите вчера са били арестувани 16 души, обвинени за провинения от участие в незаконно събиране, до притежание на оръжие.

Китай вече предупреди, че централните власти няма да стоят безучастно и да наблюдават влошаването на ситуацията, припомня Ройтерс.

Китай призова Великобритания да прекрати "намесата си" в Хонконг, след като британският външен министър Доминик Рааб се обади на главната администраторка на бившата британска колония Кари Лам, за да изрази безпокойството си във връзка с протестите, предаде Франс прес.

Разговорът между Рааб и Лам се състоя в петък. Британският външен министър поиска от нея "изцяло независимо разследване на последните събития", визирайки силовите действия на правителството срещу протестиращите.

"Китай призовава тържествено Великобритания да прекрати незабавно всякакви действия, които се намесват в делата на Хонконг и във вътрешните работи на Китай", реагира говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин.
В изявление, публикувано вчера в интернет, Хуа определи като погрешно решението на Рааб да се обади на главната администраторка и призова Лондон да спре да "провокира проблеми" в бившата си колония. Пекин все повече представя антиправителствените протести в Хонконг като подкрепяни от Запада, отбелязва АФП. 

(по БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още