IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът владее азиатските борси за втора поредна сесия

След срива в понеделник индексите в континентален Китай отново са водещи при печалбите в региона

11:53 | 05.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Борсите в азиатско-тихоокеанския региона затвориха с повишения в сряда, надграждайки ръстовете от предишната сесия, след като притесненията от разпространението на китайския коронавирус започнаха да избледняват, информира CNBC.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai composite нарасна с 1,25% до 2818,09 пункта. Индексът Shenzhen component се повиши с 2,14% до 10 305,50 пункта, а измерителят Shenzhen composite добави 2,48% до ниво от 1678,63 пункта. Показателят Chinext се повиши с над 3% до 2180,29 пункта.

Японският индекс Nikkei 225 нарасна с 1,02% до 23 319,56 пункта, докато бенчмаркът Topix добави 1,04% до 1701,83 пункта.

В Южна Корея индексът на Kospi затвори с повишение от 0,36% при 2165,63 пункта. Хонконгският бенчмарк Hang Seng се повиши с 0,42% до 26 786,74 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 нарасна с 0,39% до 6976,10 пункта. Основните банкови акции в страната се търгуваха смесено, като книжата на Commonwealth Bank отчетоха понижения в стойностите си от1,22%.

Към 11:32 ч. българско време йената се търгува на ниво от 109,64 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6772 щатски долара.

„Пазарите вече започнаха ново възстановяване, породено от усилията на Китай да подкрепи икономиката си, заедно с очевиден спад на опасенията относно въздействието на коронавируса върху световната икономика“, каза Родриго Катрил, старши валутен стратег в National Australia Bank.

От Китайската народна банка понижиха лихвените си проценти по репо сделките в понеделник, за да осигурят адекватно предлагане на ликвидност в икономиката, докато страната се бори да овладее вируса.

Централните банкери инжектираха 1,7 трилиона юана (приблизително 242 милиарда долара) в паричните пазари чрез репо операции в понеделник и вторник. В сряда от централната банка заявиха, че спират извършването на тези операции, тъй като има „адекватна ликвидност в сегашната банкова система, която е достатъчна за задоволяване на пазарното търсене“.

Все пак някои икономисти смятат, че усилията на китайските централни банкери може да не са достатъчни, за да компенсират икономическото въздействие на епидемията, която причини смъртта на 490 души в страната.

Бързо разпространяващата се зараза вече започва да оказва влияние върху икономиката на Китай: броят на пътуванията е намалял поради ограниченията и карантините, а бизнесът усеща въздействието на намаляващото търсене.

"Всеки ден, в който населението остава под карантина, компаниите и заводите са затворени и несигурността по отношение на разпространението и тежестта на коронавируса остават. Негативните въздействия се разпространяват допълнително в Китай през редица канали в икономиката", казва Стив Кокрайн, главен икономист от Moody’s Analytics.

Кокрайн заяви, че въпреки че икономическото въздействие от вируса ще бъде усетено и в цяла Азия и САЩ, Китай ще почувства най-силно тежестта му. Той посочи пет икономически сектора, които според него са най-застрашени от коронавируса и произтичащата от него карантина в цялата страна. Тези сектори са транспортната и складова промишленост, търговията на едро и дребно, търговията с недвижими имоти, развлеченията и промишлеността.

„Те кумулативно ще намалят БВП за първото тримесечие на 2020 г. с 1,2% или около 0,3% за цялата година“, пише Кокрайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още