IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в Южна Корея повдигна обвинения на бившата президентка

Пак Гън-хе, която бе отстранена от поста си след масови мирни протести, може да влезе в затвора до края на живота й

13:11 | 17.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Прокуратурата в Южна Корея предяви днес обвинения в корупция срещу бившата президентка Пак Гън-хе, които могат да я изпратят в затвора до края на живота й, предаде AP.

Това е поредното унижение за Пак, която бе отстранена от поста си след масови мирни протести. Парламентът започна срещу нея процедура по импийчмънт миналата година, официално я свали от власт през март, след което бе арестувана по обвинения в съглашателство със своя довереничка за изнудване на търговски предприятия, вземане на подкупи и други закононарушения.

"Повдигнахме официално обвинения на Пак, включително за злоупотреба с власт, оказване на принуда, корупция и разкриване на държавни тайни", каза днес прокуратурата, цитирана от AFP.

Тя ще остане под стража и ще бъде отведена от ареста до съд в Сеул, където до няколко седмици ще започне делото срещу нея. То може да продължи около шест месеца. Не се знае дали началото му ще бъде дадено преди предсрочните избори на 9 май за излъчване на неин приемник.

Обвинението в корупция може да донесе на бившата президентка присъда от 10 години до доживотен затвор.

Днес бяха повдигнати обвинения и срещу президента на Lotte, петия по големина бизнес конгломерат в страната, че е дал 7 милиарда вона (6 милиона долара) подкупи на Пак Гън-хе и на довереничката й Чхое Сун-сил, в замяна на правителствен лиценз да открие нов безмитен магазин, предаде БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още