IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна избирателна активност отбелязват изборите в Хонконг

Над 1,7 млн. души са дали своя глас по време на вота за районни съвети в специалния административен район на Китай

11:00 | 24.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рекордно висока активност се отбелязва на изборите за районни съвети в Хонконг, които се превърнаха в референдум за подкрепата на населението за антиправителствените протести, съобщава Ройтерс. 

Правителствени данни показват, че своя глас са предоставили 1,746 млн. души към 2:30 часа местно време, или 42,26%, като остават още приблизително осем часа до края на изборния процес. Това е повече от регистрираните 1,467 млн. души, които взеха участие в предишния вот преди четири години.

Няколко часа по-рано директорът на избирателната комисия заяви, че 17,4 на сто от гласоподавателите са упражнили правото си на глас в първите три часа от изборния ден, в сравнение с 6,8 на сто преди четири години.

Обикновено изборите за районни съвети не привличат особено внимание, но силно представяне на опозицията би показало, че обществото продължава да подкрепя антиправителствените протести, отбелязва АП. И двете страни призоваха поддръжниците си да гласуват.

Продемократичният активист Джошуа Уон заяви, че ще продължи борбата, въпреки че не беше допуснат до участие в изборите. Хората могат да протестират за демокрация и срещу полицейската бруталност на улицата или пред урните, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още