IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Иран и Китай подписаха меморандуми за разбирателство в морската отбрана

Трите държави ще продължат да правят съвместни учения в региона

14:25 | 29.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Техеран подписа с Москва и Пекин меморандуми за разбирателство в сферата на морската отбрана, съобщи катарската телевизия "Ал Джазира", цитирана от ТАСС.

Телевизията се позовава на контраадмирал Хосейн Ханзади, командващ иранските военноморски сили.

Подписахме меморандуми за разбирателство с Русия и Китай в областта на отбраната по море. Никоя държава не може да гарантира сама сигурността на корабоплаването в района, заяви Ханзади.

Според иранския военачалник "няма нужда от присъствие на чуждестранни сили в региона и Иран е готов за сътрудничество със съседните държави по въпроса".

В петък Русия, Иран и Китай започнаха в Индийския океан и Оманския залив общо военноморско учение с кодово име "Пояс за морска сигурност", което се очаква да приключи в понеделник.

По думите на контраадмирал Хабибола Саяри, зам.-командващ армията на Ислямската република, съвместното военноморско учение на Иран, Русия и Китай няма да е последното от този род. Трите държави "ще намерят начин" да организират подобни маневри и в бъдеще, увери той, но подчерта, че не става дума за формиране на тристранна коалиция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още