IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай с още една стъпка напред до налагането на взаимни мита

Поредният кръг от търговски преговори е завършил без успех, което приближава още двете страни до ескалация на отношенията им

10:47 | 04.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уилбър Рос (вляво) и Лу Хи (вдясно) по време на срещата си в Пекин <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уилбър Рос (вляво) и Лу Хи (вдясно) по време на срещата си в Пекин Снимка: Ройтерс

САЩ и Китай се приближават с още една крачка до това да въведат двустранни мита върху вносни стоки, след като поредният кръг от преговори между двете страни завърши без напредък. Пекин също така заяви, че няма да спазва споразумение за селскостопански и други продукти, ако Вашингтон въведе санкциите си.

Двустранните преговори в края на уикенда се водиха от американския министър на търговията Уилбър Рос и китайския вицепремиер Лу Хи след няколко дни на разговори на по-ниско ниво. Водещо в новия кръг от преговори бе желанието на САЩ властите в Китай да спазят обещанието си за изкупуване на по-голямо количество американска селскостопанска и енергийна продукция.

Според източници на вестник Wall Street Journal разговорите са били помрачени от съобщението на Белия дом от миналата седмица, че планира въвеждането на мита върху китайски стоки за 50 млрд. долара, както и други санкции, което е направило властите в Пекин по-неотстъпчиви.

„Преди да се ангажират с каквото и да е било, китайската страна иска гаранции, че Вашингтон няма да изпълни своите заплахи за мита“, коментира един от запознатите пред изданието.

В официално съобщение от неделя китайската информационна агенция „Синхуа“ посочва, че и двете страни са постигнали „действителен напредък“ в редица области, включително селско стопанство и енергетика, но все още подробностите трябва да бъдат доуточнени. Въпреки това в съобщението се казва още, че „ако САЩ въведат търговски санкции, включително мита“, то тогава резултатите от разговорите „няма да влязат в сила“.

На практика това означава, че Китай не само ще отмени всякакви допълнителни споразумения за покупки със САЩ, но и ще отговори на американските санкции, посочва друг източник на Wall Street Journal.

Преговорите стигнаха до този си резултат на фона на нов израз на несъгласие от страна на едни от най-близките съюзници на САЩ. В събота останалите страни в Г-7 освен САЩ – Канада, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Япония, публикуваха съвместно изявление, в което изразяват „единодушното си притеснение и разочарование“ от решението на Вашингтон да наложи мита върху вноса на алуминий и стомана за ЕС, Канада и Мексико.

За Пекин критиките на американските съюзници е допълнителна причина да не се сключва споразумение със САЩ, посочват още източниците. Това също така е и възможност Пекин да представи себе си като защитник на световния търговски ред, както и да получи подкрепа от други страни.

В същото време неочакваното решение на американската администрация от миналата седмица да наложи мита върху стоки за 50 млрд. долара също допълнително усложни преговорите. Налозите върху „технология от индустриална важност“, както и други ограничения, трябва да ограничат китайския достъп до американски технологии и да накажат Пекин за несправедливите, според САЩ, китайски търговски практики. Те се очаква да влязат в сила след 15 юни, ако преди това не бъде постигнато разбирателство в преговорите. Според представители на Белия дом е малко вероятно САЩ да се откажат от решението си, тъй като то идва директно от президента Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още