Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

САЩ не спечелиха от търговската война с Китай

Самонанесените щети на американската икономика, причинени от митата, ще започнат да се обръщат в резултат на примирието

САЩ не спечелиха от търговската война с Китай

Снимка: Getty

Първата фаза на търговското споразумение между САЩ и Китай, подписaна на 15 януари, е само примирие в търговската война, а не значително отдалечаване от митата, наложени след 2018 г. Въпреки това то възпира опасен политически импулс, пише Гавин Дейвис за Financial Times.

Още по темата
Президентът на САЩ Доналд Тръмп туитна на 2 март 2018 г., че „търговските войни са добри и лесни за печелене“. Тази оценка се оказа грешна. 

Въпреки че може да има някои дългосрочни ползи за САЩ от отстъпките на Китай, основната непосредствена изгода е просто, че самонанесените щети на американската икономика, причинени от митата, ще започнат да се обръщат.

Ян Хациус от Goldman Sachs описва това като „изваждане на негативите”. Парадоксално е, че колкото по-неблагоприятен беше ефектът върху темповете на растеж в САЩ през последните две години, толкова по-големи са възможностите за ускорен ръст през тази година.

Първоначалната увереност на Тръмп относно ефектите от търговския протекционизъм се основаваше на убеждението, че търговският излишък на Китай със САЩ ще принуди президента Си Дзинпин да направи големи политически отстъпки, за да запази собствения си експортен сектор. Резултатът беше по-различен: Китай отвърна с подобни мерки и това навреди на американските производители.

Търговският баланс на САЩ, лакмус за успеха на инициативите на Тръмп, като цяло не се промени особено, като едва се подобрява спрямо Китай. Някои от ползите от митата за конкурентоспособността на произведените в САЩ продукти бяха компенсирани от обезценката на юана.

Ново изследване на икономисти от Федералния резерв заключи, че нетните търговски ефекти от митата върху производството в САЩ са били леко отрицателни. Това е така, защото печалбите от спада на китайския внос бяха повече от компенсирани от намаления американски износ и по-високите разходи за вносни съставни продукти заради ответните мерки на Пекин.

Други прочувания на Фед показаха, че почти цялата тежест от митата на Тръмп е била прехвърлени на американските потребители чрез по-високи цени, вместо да бъде поета отчасти от китайските производители. Това доведе до намаляване на реалните доходи в САЩ и на потребителските разходи.

Щетите за финансовото и бизнес доверието, предизвикани от търговските заплахи, засегнаха растежа в САЩ още повече. Затягането на финансовите условия, причинено от покачването на долара и срива в акциите в края на 2018 г., вероятно би било по-тежко, ако Фед не бе намалил основната си лихва със 75 базисни пункта.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Кадър на деня за 28 май