IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не спечелиха от търговската война с Китай

Самонанесените щети на американската икономика, причинени от митата, ще започнат да се обръщат в резултат на примирието

17:14 | 20.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Най-лошото е, че ръстът на капиталовите инвестиции в САЩ рязко се забави, тласкайки промишлеността близо до рецесията. Част от регулаторната несигурност, причинена от търговската война, ще остане вкоренена дълго време, така че може да няма голямо наваксване на капиталовложенията заради отложени инвестиционни проекти. Прогнозите на икономистите от Фед сочат, че само тези ефекти на несигурността може да са намалили с цял процентен пункт ръста на глобалния брутен вътрешен продукт.

Като цяло търговската война може да се определи като голям негативен шок за съвкупното търсене в САЩ, компенсиран отчасти от облекчаване на паричната политика.

Годишният растеж на реалния БВП в САЩ се забави от 3% през първата половина на 2018 г. до около 2% през втората половина на 2019 г. Goldman Sachs предполага, че около половината от това забавяне е причинено от повишаването на митата, като друга част се обяснява с ефекта на несигурността.

Добрата новина е, че част от тази спирчака за растежа може да изчезне преди края на 2020 г., засилвайки ръста на американския БВП поне с половин процент.

Какво може да кажем за дългосрочните ползи от търговската сделка?

Закупуването от Китай на допълнителен американски износ за 200 млрд. долара в рамките на две години от секторите на енергетиката, селското стопанство, промишлеността и услугите ще намали търговския дефицит на САЩ с комунистическата държава. Но много от този износ вероятно ще бъде пренасочен от другаде и няма да увеличи вътрешното производство на САЩ в тези сектори.

В дългосрочен план бизнес ограниченията в Китай, включително предполагаемите нелоялни търговски практики, изглежда намаляват. Като се има предвид политическият тласък от първата фаза на сделката, китайските икономически реформатори, като вицепремиера Лю Хъ, може да са на почит в Пекин известно време.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър посочи, че силата на реформаторите ще определи дали първата фаза на примирието е в крайна сметка успешна, но пътят е дълъг и опасен. Заплетените проблеми, свързани със защитата на интелектуалната собственост, кибер кражбите и индустриалните субсидии в Китай, бяха сложени в графата „твърде трудни“. Те могат да се окажат също толкова неразрешими и във втората фаза.

За съжаление, сега, когато търговската защита се разглежда от американската администрация като законно оръжие в международната икономическа дипломация, духът е излязъл от бутилката.

САЩ и Китай останаха със средни мита върху своите стоки от около 20 на сто, което е безпрецедентно ограничение на свободата в глобалната търговия през последните десетилетия. Тръмп сега заплашва с подобни мита вноса на автомобили от Европа. Търговските войни далеч не са приключили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още