IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея закрива ядрения си полигон и уеднаквява часовата си зона с Юга

Полигонът може да е станал неизползваем заради частично срутване на планината, под която се намира

09:03 | 29.04.18 г. 6
<p>
	Севернокорейският лидер Ким Чен Ун (вляво) и южнокорейският президент Мун Дже Ин по време на срещата им в петък.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун (вляво) и южнокорейският президент Мун Дже Ин по време на срещата им в петък. Снимка: Архив Ройтерс

Властите в Северна Корея окончателно ще закрият ядрения полигон "Пхунгери" през май, съобщи президентството в Сеул, цитирано от световните агенции.

Пхенян ще покани скоро експерти и журналисти от Южна Корея и САЩ, за да осъществи по прозрачен начин процеса по демонтирането на съоръженията, използвани за ядрени опити.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е дал това обещание на южнокорейския президент Мун Дже Ин по време на срещата им в петък, заяви говорителят на президентската канцелария Юн Йон Чан.

Проучване на китайски сеизмолози, публикувано на 26 април, показа, че полигонът може да е станал неизползваем заради частично срутване на планината, под която се намира. Там бяха извършени всички шест севернокорейски ядрени опита от 2006 до 2017 година. Шестият и най-мощен опит на 3 септември, за който Пхенян каза, че е изпробвал водородна бомба, предизвика земетресение с магнитуд 6,3. Според учените именно той може да е извадил обекта от строя.

Освен това Северна Корея планира да уеднакви часовата си зона с тази на Юга. Двете Кореи използваха една и съща часова зона в продължение на десетилетия. През 2015 г. Пхенян въведе своя собствена часова зона, като върна стрелките с 30 минути назад спрямо Сеул.

Той оправда решението си с желанието да скъса с наследството на японското колониално управление. Южна Корея и Япония са в една и съща часова зона - 9 часа напред от времето по Гринуич. Тя е въведена през японското управление на Корейския полуостров (1910-1945 г.).

"Въпреки моето противопоставяне срещу САЩ, хората ще разберат, че не съм човек, който ще нанесе ядрени удари по Южна Корея, Тихоокеанския регион или Америка", е казал Ким по думите на южнокорейския говорител Юн.

"Ако организираме чести срещи, ако изградим доверие със САЩ и получим обещания за край на войната и за договор за ненападение, тогава защо да си усложняваме живота, като пазим ядрените си оръжия?", е казал Ким според говорителя. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 5 години
Извинете, тро.лчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
тро.лче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 5 години
От ядрените бойни глави ни доведе до северноамериканските индианци. Вятър те вее на бял кон качен, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Тоя път е различно, "вервай" им на американците ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Фашингтон никога не подписва договори, които няма сила да скъса!Справка индианците............Договорче, ОК. После армията и грабителите избиват всички бизони - неа харана, неа индианец! И без никаква война!Треа'си мооооо як дееебил, да си мислиш, че от тогава нещо се е променило!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
Пинко е голем хитрец, само да видиме после как ше изгонат Сашовските Окупатори от Ю.Корея щот кат немеме уж ядрени бомби (а тоя 100% ше скътае некви), чий го дъррвят Сашови с военното си присъствие там ?!? ..... :))А ако Сашш както винаги се напраат на хитреци и почнат да нападат Пинко как беше със Саддамата и Кадафарата ше им пукнат чутурата и в тоя случай и па треа си ходат т.е. и така и онака треа си ходат .... На Чайките не знам дали им е оферта 1 мощен икономически конкурент повече под носа, но съвсем не им е на далавера Сашовски бомби в двора .... Неам идея какво са си шушукали и са се наговорили сичките ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още