Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Си Дзинпин призова за разкрасяване на имиджа на Китай в света

Това може би означава промени в китайската дипломация, която по думите на анализатори става все по-антагонистична

Си Дзинпин призова за разкрасяване на имиджа на Китай в света

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Председателят на КНР Си Дзинпин иска страната "да разшири приятелския си кръг", като се потруди над своя имидж.

Според съобщение на държавната осведомителна агенция Синхуа, на среща с висши функционери от Китайската комунистическа партия (ККП) Си Дзинпин е казал, че смята за важно да бъде създаден образът на "един заслужаващ доверие, привлекателен и почтен Китай".

Това може би означава промени в китайската дипломация, която по думите на анализатори става все по-антагонистична, пише БТА.

Коментарът на Си Дзинпин прозвуча на фона на влошаване на отношенията с ключови световни сили.

Китай е обект на остри критики заради нарушенията на човешките права спрямо уйгурското мюсюлманско малцинство и репресиите над привърженици на демокрацията в Хонконг.

Тези дни Пекин се изказа рязко по повод новото американско разследване на произхода на COVID-19 и вероятността да е изтекъл от китайска лаборатория - обвини САЩ в "политически манипулации и прехвърляне на вината".

Си Дзинпин заяви пред официалните лица, че за Китай е от значение да представи гледната си точка в позитивен ключ.

"Трябва да печелим приятели, да се сплотяваме, завладявайки мнението на мнозинството, също и постоянно да разширяваме приятелския си кръг, що се отнася до световното обществено мнение", цитира думите му Синхуа.

Той смята, че страната трябва да бъде "открита и уверена, но същевременно скромна" в общуването със света.

Освен това Си каза, че партийните пропагандни организации трябва да отправят ясен сигнал: Пекин не иска "нищо, освен щастие и късмет за китайския народ".

Още по темата
От изданието China Daily се очаква "да остане вярно на дълга си - да прехвърля мостове между Китай и света с цел по-тясно общуване", заяви самият вестник.

Според аналитици изказванията на Си са рядък случай на  признание, че Пекин се намира в изолация.

Си Дзинпин оглави страната през 2012 година. С идването му на власт външната политика на Китай стана по-напориста, а вътрешната - по-авторитарна.

През последните години китайските дипломати се държат не толкова резервирано, колкото преди, не избягват и саркастични коментари.

Стратегията им стана известна като дипломация на "воина вълк", както е озаглавена поредица патриотични блокбъстъри, в които елитен китайски спецназ се сражава с наемници, командвани от САЩ.

Онези, които следят постовете на китайски дипломати в Twitter, са забелязали колко недипломатичен тон държат те през последните години.

Насърчават ги да следват стратегията на "воин вълк", насочена към конфронтация и съдържаща остри, понякога обидни съобщения, включително преки нападки срещу чуждестранни правителства.

Ако Си Дзинпин наистина иска китайската власт да изглежда по-привлекателна, предстои му да обърне на 180 градуса този подход.

От Филипините до Австралия и Европа обществените нагласи спрямо китайското правителство стремително се влошават.  Поне отчасти причината са резки публични изявления.

Може би някой е убедил Си Дзинпин, че дипломацията на "воин вълк" невинаги е продуктивна. Гледище, което са споделяли и някои членове на ККП.

Ключов момент в обръщението на Си към Политбюрото може би е изявлението, че партийното ръководство трябва "да контролира тона" в общуването си с външния свят. Дали това означава, че тонът излиза извън контрол? Да, смятат мнозина.

Проблемът обаче е в следното: "воините вълци" вече толкова са увредили репутацията на Поднебесната империя, че за премахване на щетите е потребно нещо повече от едната смяна на риториката. Вероятно се изискват нови политически подходи.

Напълно е възможно също словото на генералния секретар просто да е било невярно интерпретирано.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
След грандиозното осиране в Хонгконг? И тоя вицове разправя :)Инак не е трудно - Китай предава управлението си на Тайван, който е доказано успешната формула на същия този народ.

Още от Азия
Китай наложи санкции на седем души от САЩ, включително и срещу Уилбър Рос