Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Сингапур и Китай поетапно разрешават двустранните пътувания

Двете страни са сключили споразумение, обхватът на което ще се разширява в близко бъдеще

Сингапур и Китай поетапно разрешават двустранните пътувания

Снимка: Bloomberg LP

Сингапур и Китай са се споразумели да разрешат основни пътувания за служебни и официални цели между двете страни в началото на юни, посочва се в съвместно изявление на двете страни, цитирано от Bloomberg.

Споразумението ще бъде първоначално приложено между Сингапур и шест китайски провинции или общини и постепенно ще се разшири с още области.

Мерките за предотвратяване и контрол на Covid-19 ще останат в сила, посочва се още в съобщението.

Първоначалното споразумение се прилага за пътуване между Сингапур и Шанхай, Тиендзин, Чунцин, Гуандун, Дзянсу и Дзъдзиен.

Съобщението идва след втората съвместна среща между Китай и Сингапур за  Covid-19, проведена в четвъртък чрез видеоконференция и водена от постоянния секретар Чи Ча Уи Кьонг от Министерството на външните работи на Сингапур и вицепремиера на Китай и външен министър Луо Джаохуи.

Още по темата

Двете страни предпазливо се опитват да въведат т.нар. „балони за пътуване“, след като пандемията затвори границите в началото на тази година. Китай, където за първи път се появи коронавирусът, изглежда ще продължи с контрола, докато Сингапур върви към отваряне на икономиката.

Мерките за блокиране започват да се облекчават в много азиатски страни. Във Facebook публикация в петък премиерът на Сингапур Ли Хсиен Лунг заяви, че страната ще проучи постепенно отварянето на границите, „когато дойде подходящият момент“.

Сингапурските министри по-рано заявиха, че нацията в Югоизточна Азия вероятно ще започне "малко и избирателно" отваряне на границите, като същевременно ще продължи да налага комбинация от изисквания за изолация и тестове.

Сингапур е готов да работи двустранно със страни и региони, ако има достатъчно предпазни мерки, като тестване преди отпътуване и при пристигане, заяви министърът на националното развитие Лорънс Вонг. Сингапур също ще вземе под внимание факторите, включително заболеваемостта в страните и предпазните мерки.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Hang Seng се върна към пониженията с разпродажби в технологичния сектор