Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Слабите данни за китайската икономика натежаха върху азиатските индекси

Доларът остана стабилен спрямо йената

Слабите данни за китайската икономика натежаха върху азиатските индекси

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски индекси приключиха търговията предимно с понижения в четвъртък след по-слаби от очакваното макроикономически данни за Китай, съобщава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,29% след три последователни дни на растеж. На Корейския полуостров Kospi се повиши с 0,74% с ръстове при технологичните сини чипове, които обаче бяха почти заличени от спадовете в секторите на производството, търговията на дребно и петролните компании.

Австралийският ASX 200 изтри 0,1% от стойността си, след като подиндексът на производителите на суровини се понижи с 1,11%.

В Хонконг Hang Seng отписа 0,34% от стойността си. На китайските континентални пазари Shanghai Composite се понижи с 0,38%, а Shenzhen Composite се търгува със съвсем лека промяна от 0,02% в посока нагоре.

Източник: CNBC

Пониженията идват като реакция на серията от данни от Китай, които сигнализират за забавяне на икономическия ръст. Темпът на икономическия ръст в Китай неочаквано се забавя през август, като индустриалното производство, инвестициите и продажбите на дребно отчитат по-слаби от очакваното повишения.

Продължаващото охлаждане на втората по големина световна икономика предполага, че усилията за овладяване на кредитната експанзия и понижаване на излишния производствен капацитет дават резултат преди 19-тия партиен конгрес през октомври, коментира Bloomberg. Все пак производствената инфлация и бизнес нагласите в промишлеността надминаха очакванията по-рано този месец, сигнализирайки издръжливост.

Доларовият индекс остана стабилен на ниво от 92,462 пункта, като се повиши спрямо равнището от 92,407 пункта, на което затвори в сряда.

Американската валута остана почти без промяна и спрямо йената, като се търгуваше на ниво от 110,45 йени за един долар спрямо нивата от около 110,46 йени за долар през предходната сесия.

Независимо от спада в цената на акциите на Apple, южнокорейските доставчици продължиха ръстовете си след представянето на новия модел iPhone. Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 1,01%, а на SK Hynix прибавиха 0,92% към цената си. Повишението при LG Display беше с 2,74%. Листнатите в Азия акции на Apple се представиха смесено по време на търговията след спада през предходната сесия.

На петролния пазар фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,16% до 49,22 долара за барел, а тези върху сорта Брент понижиха цената си с 0,25% до 55,02 долара за барел.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
Още по темата: Азия азиатски борси

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Азия
Китай обяви новия си икономически екип