IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесено представяне за индексите в Азия

Пазарът не успя да намери единна посока след оптимистичните данни за производството в Китай

11:29 | 25.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смесено представяне за индексите в Азия

Азиатските индекси отчетоха смесени резултати в края на волатилната търговия в сряда, след като данните за производствения сектор на Китай изненадаха приятно пазара.

Доклад на HSBC показа, че производственият сектор на Китай се разширява за първи път от четири месеца през февруари. Индексът на мениджърите по покупките се повишава до 50,1 пункта от окончателните 49,7 пункта през януари. Границата от 50 пункта разделя разширяването от свиването. Анкетираните по-рано експерти предвиждаха ниво от 49,5 пункта.

Въпреки положителния сигнал детайлният анализ на данните показва и известни тревоги. Подизмерителят на новите поръчки за износ се свива за първи път от април миналата година, спадайки до 47,1 пункта – сигнал за слабото външно търсене. Цените на входа и на изхода на заводите също спадат, а заетостта се свива за 16-ти пореден месец.

"Като цяло растежът остава слаб в производствения сектор на Китай. Резултатът за този месец обаче може да има и сезонен ефект, тъй като има по-малко работни дни през февруари", каза пред CNBC Джон Джу, главен икономист за Китай в HSBC.

Във фокуса бе и новината, че финансовите министри от еврозоната одобряват новия спасителен план на Гърция. Атина представи списък с предложения за реформи около полунощ в понеделник в замяна на 4-месечно удължаване на спасителния ѝ пакет.

Китайската фондова борса нарасна в първия ден на подновяване на търговията след едноседмичната пауза за честването на Лунната Нова година. Индексът Shanghai Composite се колебаеше между ръстове и спадове след данните за производствената активност.

Сред най-губещите бяха застрахователите. China Life Insurance и China Pacific Insurance изтриха по повече от 4 на сто, докато Ping An Insurance спадна с 3,3%.

В Хонконг Hang Seng остана почти без изменение, след като градът държава съобщи, че икономиката му е нараснала с 2,2% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2014 г. Пазарът очакваше разширение от 2,1%.

Японският индекс Nikkei 225 спадна от 15-годишния връх, след като щатският долар продължи да губи позиции спрямо йената.

Hitachi бе в центъра на вниманието след сделката за италианската аерокосмическа и отбранителна група Finmeccanica за 2,2 млрд. долара. Японското дружество изгуби 0,8%.

Индексът S&P ASX 200 в Австралия отчете лек ръст, стимулиран леко от банковия сектор.

National Australia Bank приключи с покачване от 0,5%, докато Commonwealth Bank of Australia и Westpac нараснаха с по 0,2 на сто.

Междувременно австралийският долар напредна, изкачвайки близо едномесечен връх от 78,85 цента за щатски долар на фона на по-добрите от очакваното данни за производството от континента.

Южнокорейският индекс KOSPI бе един от най-добре представилите се в региона, достигайки близо тримесечен връх.

Kepco нарасна с 2,3%, докато Posco и KB Financial Group добавиха съответно 1,8 на сто и 1,2%. Междувременно Samsung Electronics и Hyundai Motor се покачиха с по 0,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още