IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилизация при коронавируса може да се очаква към края на април

Пикът в разпростирането на болестта пък се очаква в края на февруари, твърдят китайски лекари

10:09 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geric Cruz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geric Cruz/Bloomberg

Епидемията с новата белодробна болест в Китай може да не се стабилизира до края на април, твърди водещ китайски експерт. „Това е много груба оценка", заяви професор Джън Наншан, ръководител на експертната група на китайското правителство. Очаква се пикът на разпространението в цялата страна да бъде достигнат до края на февруари. „Достигането до най-високо ниво не означава обаче повратна точка“, предупреждава известният лекар, цитиран от DPA.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на новите случаи на коронавирус вече спада. Това показват данни за 44 000 случая, които Китай е предоставил на международната организация, заяви в понеделник генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус в Женева. „Рано е да се твърди, че този спад ще продължи. Всички сценарии все още са възможни“, предупреждава той. 

В допълнение данните показвали, че Covid-19 вероятно не е толкова смъртоносен, колкото сравними заболявания като ТОРС. Според китайските здравни власти повече от 80 процента от случаите на коронавируса са леки.

СЗО отново подчерта, че новият вирус е засегнал само много малка част от хората извън Китай. Агенцията към ООН отхвърли призивите за по-драстични мерки, като общи забрани за пътуване. „Всички мерки трябва да са съобразени със ситуацията", казва Гебрейесус. Експертът на СЗО Майкъл Райън добавя: „В света няма нулев риск - за нищо“.

Заболяването е причинило смъртта на около 2% от заразените. Случаите на болестта отабе се разпространяват по-бързо от други дихателни вирусни инфекции през този век.

Всичко за разпространението на коронавируса четете тук. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още