Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Световната банка: Китай носи заплаха за растежа на Източна Азия

Страните от Югоизточна Азия ще поведат разширяването на икономиките в региона

Световната банка: Китай носи заплаха за растежа на Източна Азия

Снимка: архив Ройтерс

Икономическият растеж в Източна Азия и Тихоокеанския регион ще се забави вследствие на по-слабия ръст в Китай, който преминава към по-устойчив темп на разширяване, заяви в свой доклад Световната банка в понеделник.

Без да включва Китай, Световната банка очаква растежът в Източна Азия да се засили, сочи докладът East Asia and Pacific Economic Update, цитиран от The Wall Street Journal.

Икономиките в региона, без Китай, може да се разраснат с 4,8% тази година и 4,9% през 2017 и 2018 г. спрямо 4,7% през 2015 г., се посочва още в доклада.

Растежът ще бъде поведен от големите югоизточно-азиатски икономики, макар че според Световната банка перспективите за отделните страни варират според търговските им и финансовите им отношения с развитите страни и Китай, както и зависимостта им от износа на суровини.

Филипините и Виетнам имат най-силни перспективи за растеж сред икономиките в Югоизточна Азия, като прогнозите и за двете страни са за над 6%, казва Световната банка. Очакванията за растеж на Индонезия са за 5,1% през 2016 г. и 5,3% през 2017 г., ако последните реформи са били успешни и се приложи по-амбициозна програма за публични инвестиции.

Още по темата

Като цяло икономическият растеж в Източна Азия и Тихоокеанския регион, който изключва Япония, Австралия и Индия, но включва Китай, ще се забави до 6,3% тази година от 6,5% през 2015 г. Ръстът ще достигне 6,2% през следващата година, прогнозира Световната банка.

Растежът в развиваща се Източна Азия и Тихоокеанския регион „остава устойчив“ и очакваният по-бавен темп отразява постепенното насочване на Китай към по-бавен и по-устойчив модел. Очаква се растежът в страната да е 6,7% през тези година и 6,5% през следващата спрямо 6,9% през 2015 г., сочи Световната банка.

По-слабото възстановяване на развиващия се свят или по-стръмното забавяне в Китай обаче може да се отрази негативно на растежа в останалата част от азиатско-тихоокеанския регион, твърди Световната банка. Ако Китай отчете рязко забавяне, регионът ще бъде засегнат от „странични ефекти“ чрез търговските и финансовите канали.

Оценките, базирани на историческите данни, показват, че спад от един процентен пункт на растежа на Китай може да забави ръста на Виетнам и Малайзия с по 0,4% процентни пункта, а на Монголия – с 0,8% процентни пункта, казва Световната банка.

Институцията допълва, че Китай има „значителни политически буфери“, които може да предотвратят остро забавяне на растежа. Тя посочва, че държавният дълг е само 41% от брутния вътрешен продукт и се държи основно от малка група държавни институции. Това намалява рисковете от обменните курсове и рефинансирането и предоставя на правителството фискално пространство, с което да предприеме стъпки за засилване на икономическия ръст при нужда.

Азиатските страни трябва да прокарат политики, които намаляват експозицията им към глобални и регионални рискове и подобряват доверието на пазара, особено в страни, където растежът се поддържа от износ на суровини или заеми.

„Регионът печели от внимателни макроикономически политики, включително усилия за насърчаване на приходите в страните износителки на суровини. На фона на предизвикателните глобални условия обаче устойчивият растеж ще се нуждае от продължителен напредък по структурните реформи“, казва Виктория Куакуа, новият регионален вицепрезидент за Източна Азия и Тихоокеанския регион в Световната банка.

Китай трябва да намали задлъжнялостта, особено в индустриалните сектори, където свръхкапацитетът е очевиден, допълва Световната банка.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
1
 
9
michaelis12 до: bgMan
преди 4 години
с ориз и сальотка bgMana ... :)) хем и линк ти дадох вътре има PDFи хората написали в какво оперират в кво дават кредити, ама ти пак .....
1
 
0
 
8
преди 4 години
С капитал оттук, капитал оттам ама какъв?
Китайски ориз или руска елда?
0
 
1
 
7
michaelis12 до: michaelis12
преди 4 години
ей ги демагозите само колко са нагли, "да спасим света от бедност" е спасили са го от победа ама не и от бедност, защото бедността се е увеличила в пъти повече ....

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Bank
Motto Working for a World Free of Poverty

и от там тези взимат решенията т.е. Goldman Sachs, JP Morgan, City, Bank of America а аз до са не съм чул тея да раздават милостиня .....

World Bank Group
https://en.wikipedia.org/wiki/World_Bank_Group

The World Bank Group (WBG) is a family of five international organizations that make leveraged loans to developing countries.

Current President
Robert Zoellick is the former Deputy Secretary of the U.S. State Department and the former Chairman of Goldman Sachs' Board of International Advisors.
0
 
0
 
6
преди 4 години
+ Тва аз като отделен коментар, от как е създадена тая Вашингтонска Световна Банка нейната цел е уж за третия свят и развиващите се страни. Амерската банка кво прай - дава им кредити както на нас и ги обира посред бял ден къде с лихви, къде ги спъва икономически щото не слушат и до са нито една страна от бедните не е прокопсала от Американците ама НИТО ЕДНА ние също в тва число !!! Аз не виждам нито страни като Хаити или Никарагуа или Етиопия да са прокопсали а що кредити са взели от Сашш..... Що не са мръднали, щото лихвите обират дебелаците в Ню Йорк и негроата само бачкат на ангария и увеличават увеличават и грабат ресурси и въглените продължават да теглят ярема, но системата на Сашш така е напраена, че нема помошшш само грабежжжж ......
0
 
0
 
5
michaelis12 до: bgMan
преди 4 години
bgMana все едно ти си от Индия и ти тряя кредит от някоя си от "Световните Банки". AIIB дори и да оперира в началото в долари, ти си един от Борда на директорите там в AIIB. И нема да вземеш кредит от дет са твойте, а ше се набуташ при американците тъй ли ? И на онея като им текне, че нещо не слушаш икономически и може да те ребрят и цакат къде с лихви къде с друго, аааа тука не може, тойте са тука и останалите също решават сешаш ли се къде е тънката разлика са ??

Още от Азия
Хонконг остава червено петно на фона на зелената вълна на азиатските борси днес