IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Талибаните победиха добре оборудваната афганистанска армия с финанси

Приходите им идват от наркотици, рекет, незаконни данъци, отвличания с цел откуп, и такси за разрешаване на преминаване, казва проф. Владимир Чуков

08:34 | 18.08.21 г. 9
Талибаните победиха добре оборудваната афганистанска армия с финанси

Талибаните са победили изключително добре оборудваната афганистанска армия с финанси, както навремето са се наложили срещу съветската армия. Това мнение изказа арабистът проф. Владимир Чуков в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Талибаните победиха по същия начин съветската армия – с много пари. В Мазар-и-Шариф, което беше един от бастионите срещу талибаните, те са плащали еднократно по 150 долара на войник, за да не се бие”, каза специалистът.

Бюджетът на Афганистан е 14 млрд. долара, от които 89% са от външни спонсори. „Според експерти тази година талибаните имат рекорден бюджет – обикновено те имат около 300-400 млн. долара годишно, а тази година -1.6 млрд. долара. Тези пари са били за обезпечаване на операцията“, каза Чуков.

Приходите на талибаните идват от наркотици, рекет, незаконни данъци, отвличания с цел откуп, и такси за разрешаване на преминаване на тяхната територия на бойци на Иран, поясни експертът.

Отглеждането на опиумен мак е основната част от приходите в Афганистан. „Това население няма друг поминък“, каза Чуков и припомни, че са били изпращани специалисти от България по култивиране на рози. „Търсеха се алтернативни насаждения, но накрая се оказа, че просто не става“. Около 85% от наркотиците в Европа идват от Афганистан, добави той.

Талибаните ще се опитат да се сдържат по отношение на държави, които смятат за потенциални инвеститори, като Русия и Китай. Това се вижда от трансформациите в движението от 2004 г. насам, които са били под влияние от Пакистан. Започнаха да правят посещения в Русия, Иран, Китай и „да си представят кандидата за президент – Абдул Гани Барадар. Нещо повече – те казват, че всеки, който иска, може да отиде и да инвестира, но няма да има нито един чужд войник“.

Според Владимир Чуков не може да се говори за възраждане на Ал-Кайда в Афганистан, но по-голяма заплаха е Ислямска държава, които са концентрирани в Джелалабад – един от последните паднали градове. Но с отварянето на затворите и пускането на всички „тероризмът тепърва може да избуява“, предупреди той.

Повече за различните политически течения в Афганистан и ролята на Пакистан в „новите“ талибани, каква е била сделката със САЩ, има ли заплаха от нова бежанска вълна или тероризъм за ЕС може да гледате във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 2 години
изобщо не те апя... ритам те, ама нали си малоуумен и не усещаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Колко пъти съм ти казвал, че винаги, когато се напнеш да ме уапеш по гъ зо и винаги се нас ираш ;) :lol: Аз само коментирах какво е изфлякал Чуков: (Талибаните победиха по същия начин съветската армия с много пари. В Мазар-и-Шариф, което беше един от бастионите срещу талибаните, те са плащали еднократно по 150 долара на войник, за да не се бие, каза специалистът.) Колкото до историческата истина, през цялото време на съветското присъствие, движението Талибан съществува в Пакистан и активно помага на моджахедините. Никога, никъде и никой не е записал официална дата на основаване на това движение. Вземат окончателно властта в Афганистан през 1996 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
--1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
novata_ikonomika
преди 2 години
Тъкмо щях да му го напиша и ти си го коригирал. Вероятно корените на новото движение на талибаните са в старото на муджахидините, но факт е че името и идеологията са нова надстройка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 2 години
пак слаб 2 по история... талибаните са основани 91ва... съвецката армия се би с муджахидините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Чуков, Чуков Май и ти си пострадал от климатика на Зельо :lol: Па не беше такъв човек! Да отстраним некои неточности в твърденията ти: 1. Талибаните не са победили правителствената армия, защото не са се сражавале с нея - тя просто премина под тяхно командване - къде от съпричастност към идеологията, къде от омраза към западните окупатори, кога от обикновено шубе. Но доброволно 2. Талибаните никога не са пипали наркотици! Те са тези, които унищожават нивите с опиумен мак и режат главите на отглеждащите го. 3. Талибаните никога не са побеждавали съветската армия. Тя сама си тръгна по нареждане на политбюрото на Горбачов и Яковлев - и двамата, меко казано, симпатизанти на либерализма. Доказателство: правителството на комуниста Ниджибула остана на власт 2 години и армията му воюва срещу талибаните 2 години след изтеглянето на съветските войски. 4. Талибаните по време на съветската окупация получаваха щедро финансиране от целокупния Запад, както и модерно оръжие, докато сега главно от ислямистки фондации и воюват само със старо съветско оръжие от черния пазар. Чуков, май и ти си подал ръчица за парица, а другарю арабист? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
karadjata
преди 2 години
В АФГАНИСТАН ЩЕ ИМА ТАЛИБАН КЮЧЕК ИЛИ КЮТЕК ЛИ БЕШЕ....ЗА ЦИВИЛНИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
дзън ... 10 копейки в паничката на дядя вова пред вратата на рассийското пасолство ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Талибаните победиха добре оборудваната афганистанска армия с финанси > Навсякъде, където армията е обучавана от янки (има доста примери) следва тотално ocиpане! Тук още повече, що янките прибраха и каналите за управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още