IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Търговската сделка с Китай означава много по-малко за мен

Споразумението е било много по-важно за него, докато го е правел, отколкото сега, заяви държавният глава

09:12 | 24.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че търговското споразумение с Китай означава „много по-малко“ за него заради – по думите му – ролята на страната в разпространението на коронавируса.

По време на брифинг в Белия дом държавният глава отново се оплака, че САЩ е трябвало да затворят икономиката си, за да се защитят от вируса.

„Търговската сделка означава по-малко за мен сега, отколкото като я правих“, заяви той, цитиран от Bloomberg.

Държавният глава обвинява Китай за епидемията на фона на нарастващото недоволство на американците от начина, по който той се справи с нея в страната, показват социологически проучвания.

За тази цел Тръмп наложи и редица санкции срещу Пекин заради вируса, но не само, засягайки и ограничаването на политическите свободи в Хонконг, както и действията срещу мюсюлманското население в Китай.

Напрежението от последните седмици достигна своя пик с искането на Вашингтон Пекин да закрие консулството си в Хюстън – четвъртият по големина американски град. От Държавния департамент заявиха, че това се налага, за да може да бъде защитена интелектуалната собственост на американците и личната им информация. Китай се закани на ответни мерки.

Министерството на правосъдието от своя страна също засили мерките си срещу китайски хакери и изследователи. Във вторник министерството обвини двама мъже в това, че са работили с китайското правителство и са откраднали интелектуална собственост и търговски тайни в размер на стотици милиони долари от компании по света, атакувайки и производители на коронавирусни ваксини.

Според източници обаче президентът Тръмп не иска ескалиране на конфликта с Пекин и отхвърля възможността за нови санкции срещу високопоставени китайски представители. Едно продължително разпалване на напрежението с Китай би могло да създаде нови проблеми за американската икономика, която така или иначе трябва да се справя с трудностите заради пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още