Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Търговският спор между Токио и Сеул ескалира

Япония извади Южна Корея от списъка със страните, ползващи преференции в двустранната търговия

Търговският спор между Токио и Сеул ескалира

Южнокорейци протестират пред посолството на Япония в Сеул. Снимка: Ройтерс

Търговският спор между Япония и Южна Корея се засилва. Според съобщения на японски медии правителството в Токио реши в петък да премахне Южна Корея от „белия списък" на онези страни, които се възползват от преференциално третиране при търговията и продукти, които могат да бъдат използвани за военни цели. Става дума за списък със страни, на които без ограничения и по опростена схема се доставят наноматериали и високотехнологични елементи.

Решението ще влезе в сила на 28 август, обяви японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността. "Това са адекватни мерки, насочени към обезпечаване на националната сигурност" на Япония, заяви министърът на икономиката Хирошиге Секо, цитиран от Ройтерс. Той отбеляза, че тези ограничения нямат за цел да навредят на японско-южнокорейските отношения.

Още по темата

Южна Корея изрази съжаление за решението на Япония, което окачестви като несправедливо и заяви, че ще даде твърд отговор.

Ходът заплашва да ескалира спора за засилен контрол върху износа на Япония - с непредвидими последици за световните вериги за доставки, както се опасяват експертите. Решението е втората сериозна крачка на Токио към ограничаване на износа за Южна Корея, след като на 1 юли японското правителство реши да затегне контрола върху износа за Южна Корея на три вида материали, необходими за производството на полупроводници и различни електронни устройства. Сега за доставките им трябва да се получават отделни разрешения. Причина за това са подозренията, че част от тези компоненти могат да се доставят нелегално в Северна Корея. Сеул категорично отрича подобна възможност.

Ограниченията засягат главно южнокорейските производители на чипове Samsung и SK Hynix, както и компанията LG Display. Южна Корея напразно призовава Япония да оттегли затегнатия контрол върху износа. Тя нарече действията на Токио „политически мотивирани“.

Отношенията между двете страни рязко се изостриха, след като през есента на 2018 година Върховният съд на Република Корея излезе с решение, оспорено от Токио. Според него на четирима бивши работници на японската компания, която сега се нарича Nippon Steel & Sumitomo Metal, трябва да бъдат изплатени компенсации за това, че по времето на Втората световна война са били принудително мобилизирани и накарани да полагат тежък труд в едно от предприятията на компанията. От четиримата ищци днес е жив само един.

Японското правителство не приема подобни съдебни решения и твърди, че въпросът с компенсациите е бил решен окончателно при нормализацията на отношенията между Токио и Сеул още през 1965 година.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
само така.
не като германците, които са се оставили евреите да ги изнудват за репарации добезкрай. япониа руулз. удри по кореа, щом са такива нагли изнудвачи.

Още от Азия
Рекорден брой хонконгци искат британски отвъдморски паспорти