Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Търговските данни на Китай ще отбележат нови понижения за януари

Икономисти очакват вносът на най-силната азиатска икономика да отбележи 10-процентен спад за предходния месец спрямо година по-рано

Търговските данни на Китай ще отбележат нови понижения за януари

Снимка: Ройтерс

Изглежда, че търговският двигател на Китай вероятно ще остане на задна предавка и през януари тази година, като вносът и износът се очаква да отбележат спад за втори пореден месец. Това ще предизвика допълнителни опасения относно продължаващото забавяне в ръста на втората по големина икономика в света, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Очаква се вносът в страната да отчете спад през януари от 10% спрямо година по-рано, което ще бъде и най-голямото понижение от юли 2016 г., сочи осреднена оценка на 30 икономисти, анкетирани от Ройтерс.

„Слабият внос предполага, че трябва да бъдем нащрек за възможността китайската икономика да се забави по-рязко, отколкото сме очаквали“, предупреждава Марк Уилямс, главен икономист за Азия в Capital Economics.

Износът на Китай през януари също вероятно се е свил, макар и не до такава степен, както вноса. Очаква се изходящите пратки да отбележат спад от 3,2 на сто спрямо година по-рано в сравнение с 4,4-процентното понижение от декември 2018 г.

Новият кръг от китайско-американски преговори започна в понеделник в Пекин, като двете най-големи икономически сили в света подновиха усилията да достигнат до търговско споразумение преди края на временното примирие, което може да бъде последвано от повишаване на митата върху вноса на китайски стоки от 10% на 25%.

Повечето анализатори смятат, че по-нататъшното преустановяване на ескалацията при митата ще бъде най-вероятният ход от преговорите, като се очаква съществуващите вече мита да останат до голяма степен непокътнати за определен период от време, за да се поддържа натиск върху китайските износители.

Общият търговски излишък на Китай се е свил рязко до 33,4 млрд. долара през януари от 57,06 млрд. долара през декември 2018 г., сочи проучване на Ройтерс.

Въпреки това анализаторите предупреждават, че данните от Китай през първите два месеца на сегашната година трябва да бъдат третирани с повишено внимание поради бизнес изкривяванията, причинени от почивните дни около Китайската нова година в началото на февруари.

Много от анкетираните икономисти смятат, че свиването на китайския внос се наблюдава най-вече в технологичния сектор.

Тайван и Южна Корея са били най-силно засегнати, основно заради широката им експозиция спрямо Китай и технологиите.

Тайван отбелязва по-рязък спад при поръчките от Китай през декември, докато износът на Южна Корея се свива за втори пореден месец през януари, като колебливото търсене на китайските пазари засегна и цените на микропроцесорите.

Слабите икономически данни на Китай ще доведат до гласуването на нови държавни стимули през март по време на срещата на парламента.

В тази връзка в понеделник китайският държавен вестник публикува информация, че годишният брутен вътрешен продукт на страната може да се увеличи с около 6,3 на сто.

Пекин започна да намалява вносните мита, за да стимулира отново вътрешното търсене, но ще е необходимо време, за да се постигне необходимия ефект. Много анализатори смятат, че икономиката на страната няма да се стабилизира поне до средата на тази година.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китай ще продължи да подкрепя икономиката си заради натиска от забавянето