Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Банковата тайна пада без съд като част от мерките срещу пране на пари?

Банките ще трябва да следят и за "странни" сделки, за които няма как да бъде дадено ясно определение, предвижда законопроект

Два са спорните моменти в законопроекта за изпирането на пари, внесен в Народното събрание - т.нар. "странни" сделки и възможността органите на ДАНС да имат достъп до всички документи на банките без да има съдебно нареждане. 

Това коментира в студиото на БНТ Красен Станчев от Института по пазарна икономика. Той коментира, че няма как да бъде дадено определение на "странните" сделки или транзакциите, за които няма ясна икономическа цел. 

Още по темата
Станчев допълни, че сега действащият закон е един от добрите в световен мащаб. Но има трансфери, които не биха могли да събудят подозрение, макар и чрез тях да се финансира дори и терористичен акт.

"Атентатът в Бургас е финансиран с около 2 хил. долара, а такъв трансфер не може да бъде определен като съмнителен", коментира още експертът. 

Тихомир Безлов от Центъра за изследването на демокрацията допълни, че през последните месеци у нас има 30 повдигнати обвинения за пране на пари и над 20 осъдителни присъди. "Добро постижение за българската съдебна система", допълни още експертът. 

Законопроектът вече получи одобрението на бюджетната комисия към Народното събрание на 27 септември, показват стенограмите на парламента. Сред останалите мерки е записано следене от страна на ДАНС на сделки с особено големи размери, като при особени случаи и по разпореждане на дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС, тези документи могат да бъдат запазвани за срок от повече от пет години. 

За Станчев обаче при изготвянето на текстовете не са направени необходимите анализи. "Няма компромис при банковата тайна - или има тайна, или не", допълни той.

Добри практики можем да извлечем от Каймановите острови, смята Красен Станчев. Страна с население от около 50 хил. души, а банковите регулатори следят транзакции на стойност над 7 трилиона долара. "Въпреки това се хващат много съмнителни сделки и се предотвратяват случаи с пране на пари или финансиране на терористични актове". 

Четете още новини, свързани с банковата тайна

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
ОТ 5 ГОДИНИ МЕ СЛЕДЯТ СЪС САТЕЛИТ ПО ЦЯЛАТА ЗЕМЯ И МАЛТРЕТИРАТ ПСИХИЧЕСКИ 24/7! ДЪРЖАТ МЕ ИЗОЛИРАНА И ИСКАТ ДА МЕ ПРИКЛЮЧАТ НА СЕЛО.

http://KrasimiraKrasteva2.website2.me
mirenayordanova.myfreesites.net
0
 
0
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
krasmira.krusteva***gmail.com>
Date: 2018-01-19 7:32 GMT+02:00
Subject: Венци Чикагото
To: accreditation***dans.bg, anti-corruption***dans.bg, crypto***dans.bg, dans***dans.bg, fid***dans.bg, int.cooperation***dans.bg, ncccp***dans.bg, press***dans.bg, signals.nctc***dans.bg, strategic.objects***dans.bg


Здравейте,

Може ДАНС да ме изтезава заради коментарите ми...Твърде вероятно е...Пише ми Венци Чикагото, който е задържан, а аз от 5 години съм следена и малтретирана психически... Терорът ми е факт. Група *** ме наблюдават 24/7 и теророзират 5 години!

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/06/28/2333242_dans_zadurja_venci_chikagoto_za_facebook_status/


>-------- Оригинално писмо --------
>От: Krasimira Krasteva krasimirark***abv.bg
>Относно: Re:
>До: Vratza***mvr.bg
>Изпратено на: 19.01.2018 07:22

Здарвейте,

Пишат ми хора относно коментарите ми и има вероятност някой от тях да е замесен. Пращам ви комуникация.


>-------- Оригинално писмо --------
>От: Krasimira Krasteva krasimirark***abv.bg
>Относно: Re:
>До: Ventsyslav Angelov <ventsyslav.angelov***gmail.com>
>Изпратено на: 19.01.2018 07:17

Проблемът не е вътрешен. Изцяло външен е. Бях щастлива и го направиха нарочно, за да ми съсипят бъдещето. По време на терора дори не съм била сама през цялото време. Хора от миналото ми ме следят със сателит и ми говорят 24/7, за да ме държат насила в България. Всичко е от злоба, за да не съм навън с желан човек. Ще ти прикача една презентация с лица на замесени. Пускат ми гласовете им и ми говорят за тях. Редовно ми споменават боклуче Николай, което иска *** секс...Болката е от провалените планове. Започнаха да ме следят и тероризират и ме задържаха в България. Не изпитвам бокла от любов и други подобни. Най-вече ме тормозят заради боклучето Николай с аналния му секс...Нещастникът разпространява лъжи, че аз правя. 5 години търпя това. Облъчването е реално и хората, които ме облъчват са прости, вулгарни и агресивни. Аз съм завършила ПМГ и ТУ и съм 100% убедена, че проблемът е външен. Както ти казах бях щастлива...Попречиха ми да съм с хора, които желая и ме принуждават да си ида на село. Това е чиста българска злоба на ревниви ***.>-------- Оригинално писмо --------
>От: Ventsyslav Angelov ventsyslav.angelov***gmail.com
>Относно: Re:
>До: Krasimira Krasteva <krasimirark***abv.bg>
>Изпратено на: 18.01.2018 22:10

Ще ти кажа какво мисля, че много си страдала....Усещам много болка, която те докарва до лудост от безсилие...Това мисля аз....

На 18.01.2018 г. 8:30 сл.об. "Krasimira Krasteva" < krasimirark***abv.bg> написа:
Здравей,

Утре ще ти опиша и надявам се не се подиграваш.>-------- Оригинално писмо --------
>От: Ventsyslav Angelov ventsyslav.angelov***gmail.com
>До: krasimirark***abv.bg
>Изпратено на: 18.01.2018 21:19

Здравей,

пише ти Венци Ангелов - Чикагото...!!! Прочетох доста зловещи коментари в нашия сайт BASTANEWS под наши публикация .
Напиши ми какво се е случило с теб, кой те е насилвал , ако всичко е истина ще го публикуваме за да спрем гадовете да се гаврят с теб...!!!


Поздрави - Венци Чикагото....!!!

--
Regards,
Krasimira Krusteva
0876405074
0
 
0
 
2
преди 7 години
1 Парите са мръсни и виновни до доказване на противното.
2 Невидимите пари са като невидимата змия.
3 Икономическото битие и питие на физическите и юридически лица трябва да е прозрачно за всички,
4. Без прозрачност няма морал. Анонимността изкушава.

Ако всеки журналист и гражданин може да надникне в сметките на ближния, ближният ще внимава и ще му е трудно да краде и пере пари. Или всичко е прозрачно и публично, или никой няма право да наднича в сметките, защото полупрозрачността е възможност за асиметрия, която изкушава като онези огледала през които се вижда.
0
 
0
 
1
преди 7 години
Банковата тайна пада без съд като част от мерките срещу пране на пари?
Банките ще трябва да следят и за "странни" сделки, за които няма как да бъде дадено ясно определение, предвижда законопроект

ТОВА МОЖЕ ДА Е ИЗМИСЛЕНО САМО ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО И ЗА МАГАЗИНЕРИ НЕ СТАВАТ!
БАНКОВОТО ДЕЛО НЕ Е ЗАНАЯТ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ С ТЪНКИ СМЕТКИ И АЛЧНИ И ДРЕБНАВИ МОЗЪЦИ!
БАНКОВО ДЕЛО
ОЗНАЧАВА ПРЕДИ ВСИЧКО ФИНАНСИРАНЕ НА ПОЛЕЗНИТЕ ЦЕННОСТИ НА ХОРАТА!

Още от Бюджет и финанси
Паричната и лихвената статистика ще са на фокус през седмицата