Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ББР разширява програмата си по COSME към небанкови финансови институции

Нисколихвено и дългосрочно финансиране ще получават стартъпи и предприемачи, които дават работа на хора с увреждания и възпитаници на социални домове

ББР разширява програмата си по COSME към небанкови финансови институции

Снимка: Pixabay

Българската банка за развитие разширява обхвата на своята програма за индиректно финансиране COSME+.

От нисколихвено и дългосрочно финансиране, комбинирано с гаранция от ББР и Европейския инвестиционен фонд, вече ще могат да се възползват микро-, малки и средни предприятия – клиенти както на търговските банки, така и на небанковите финансови институции.

Още по темата

Те ще имат достъп до кредити и банкови гаранции в размер до 150 хил. евро с до десетгодишен срок за издължаване при максимален лихвен процент 3М Euribor +5,7%, съобщиха от ББР.

Обновената програма COSME+ предвижда облекчени изисквания към обезпечеността по предоставяните на МСП кредити или банкови гаранции и приоритетно разглеждане на проекти на стартиращи предприятия.

Ще има и допълнителни стимули за предприемачите, които дават работа на застрашени от социална изолация – хора с увреждания, възпитаници на социални домове, както и лица, изтърпели наказание „лишаване от свобода” преди навършване на пълнолетие.

Част от приходите по програма COSME+ ББР ще използва за допълнително, пряко финансиране на  проекти със социално въздействие.

Обхватът на програмата е 33 млн. евро, а Българската банка за развитие има готовност да сподели до 60% от риска по предоставените кредити и гаранции със своите партньори. Финансирането по програмата се осъществява благодарение на гаранцията, предоставена от механизма COSME на Европейския инвестиционен фонд и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ).

Целта на ЕФСИ е да подпомогне финансирането на продуктивни инвестиции в Европейския съюз, чрез които да се улесни и нарасне достъпът до финансови средства на МСП.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Паричната статистика и финансите на държавата ще са във фокуса на седмицата