Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ББР с нова програма за 40 млн. евро в подкрепа на малкия и средния бизнес

Този път на фокус са и творческите индустрии и стартъпите

ББР с нова програма за 40 млн. евро в подкрепа на малкия и средния бизнес

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската банка за развитие (ББР) започва нова програма с подкрепата на Паневропейския гаранционен фонд, чиято цел е насърчаване на инвестициите и намаляване на негативните последици от пандемията от COVID-19, съобщиха от кредитната институция.

Програмата е специално насочена към малкия и средния бизнес, творческите индустрии и стартиращите предприятия в производството и е в размер на 40 млн. евро. 

Още по темата

Чрез нея ще се отпускат директни заеми с по-ниски от стандартните изисквания за обезпечение и самоучастие в зависимост от проекта и бизнес историята на кандидатстващите фирми.

Кредитите за компании с творчески дейности, които са сред най-засегнатите от пандемията, ще са до 500 хил. лв., уточняват от ББР.

Основни предимства са намаленото изискване за обезпечение и минимално самоучастие – 10% от размера на търсения заем.

Новосъздадените компании без кредитна история, които са с най-затруднен достъп до финансиране, могат да кандидатстват за заеми с таван от 250 хил. лева, без да е нужно да залагат имуществото си или да търсят платежоспособен съдлъжник. Гаранция за банката ще бъде закупеният чрез заема актив.

Малките и средните предприятия от всички сектори, които не попадат в другите два сегмента, също могат да се възползват от по-добри условия по заемите: от 100 хил. до 5 милиона лева, за срок до 10 г. и гратисен период до 18 месеца. За тях е предвидена възможност за финансиране без обезпечение и с намалени изисквания за собствено участие – 2 пъти по-ниско от стандартните нива.

Лихвите по заемите и по трите програми ще бъдат с отстъпка заради покритието от гаранцията на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
Quandt до: Зайо Байо
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Прав си. Програмата не звучи да е структурирана с особена мисъл, а по типичния добър стар принцип "Другари, дайде да дадем". И за периода е напълно вероятно ковчежникът на Зелените и другите приятелчета на Кирил Петков да не са на тези места. Но може би изначално не беше в мандата му като служебен министър да прави такова реформиране на ББР. Особено за банка с едва няколкостотин души персонал, липса на клонова мрежа и оперативна инфраструктура за обслужване на фрагментиран портфейл от МСП клиенти. Но пък защо да се коментира това, нали бившият министър-слънце е казал, че ББР трябва да е за МСП...
0
 
2
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Прахосване на почти 40 млн. евро. Е резултата ще почне да става ясен след 2 години, но измислилите схемата вече ще вършеят някъде другаде а и трудно ще бъде да бъдат подведени под отговорност. Най-много някой банков служител да го отнесе накрая.
0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
И двете категории в БГ носят нула приходи. Ей така се прахосва държавна пара за пореден път, но след внимателно вглеждане се виждат и бенефициентите (има дори стари муцуни от соц-а) :)

Още от Бюджет и финанси
ББР задели над 180 млн. лева за очаквани кредитни загуби