Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бюджетните актуализации влязоха в Народното събрание

Към момента обаче не е ясно кога текстовете ще бъдат обсъдени от парламентарните комисии, тъй като все още не е ясен съставът им

Бюджетните актуализации влязоха в Народното събрание

Снимка: БГНЕС

Законопроектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на този на Националната здравно-осигурителна каза (НЗОК) вече са внесени в деловодството на Народното събрание. Проектите бяха одобрени на извънредно заседание на Министерския съвет миналата седмица.

Актуализацията е изготвена на база най-лошия сценарий на коронакризата с най-голям пик на заболели и затваряне през ноември и декември, както беше миналата година. Вместо планираните 47,569 млрд. лв. приходи в държавната хазна ще влезнат 49,687 млрд., или с 1,3 млрд. лв. повече. Актуализацията е направена на база ръст на БПВ от 3,5% и инфлация от 2%. 

Още по темата

На база преизпълнението на приходите с 2 млрд. лв. от МФ предлагат увеличение на разходите с 1,807 млрд. лв. По-високите разходи са основно за социални и здравни плащания, както и за президентските избори.

По план дефицитът в края на тази година трябваше да бъде в размер на 4,887 млрд. лв., но според актуализацията на МФ се предвижда той да падне с 0,3% до 4,604 млрд. лв., или 3,6% от БВП.

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв., предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване

Към момента обаче не е ясно кога текстовете ще влязат за обсъждане в парламентарните комисии, тъй като все още не е ясен съставът им. Няма и ясна позиция на партиите в Народното събрание по предложението за актуализация на кабинета.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 5 месеца
50 млрд лв. бюджет -- как не ги е срам другарете дупетате дори да споменават тази жалка и мизерна цифра ? Няма ли някой чиновник в тая държава да се размърда и да направи нещо за стимулиране и задвижване на икономиката, и умножаване на БВП-то ?

Още от Бюджет и финанси
Кр. Павлов: Пълната заетост трябва да е основен макроикономически приоритет