Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ очаква забавяне на икономическия растеж до 2,8% през 2017 г.

Очакваните по-малки частни инвестиции ще ограничат потреблението и доверието на домакинства

БНБ очаква забавяне на икономическия растеж до 2,8% през 2017 г.

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 г. се очаква забавяне на икономическия растеж на България до 2,8%, след което ще има бавно ускоряване до 2,9% през 2018 г. Това прогнозира Българската народна банка (БНБ) в най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“.

Още по темата

В него се посочва, че основен положителен принос за растежа ще има вътрешното търсене, вследствие на което се очаква ускоряване на растежа на вноса на стоки и услуги.

Въпреки нарастващия внос от централната банка очакват приносът на нетния износ да бъде почти неутрален средно за прогнозния хоризонт.

От БНБ обаче предупреждават, че реализирането на по-малки от очакваните частни инвестиции в страната би повлияло ограничаващо на потреблението и доверието на домакинствата, а по-слабото усвояване на средства от ЕС е предпоставка за по-ниски правителствени инвестиции.

Оценката на анализаторите е, че в периода 2017–2018 година има рискове глобалният растеж да бъде по-нисък от прогнозирания.

Несигурността в перспективите за развитието на международната конюнктура остава висока и би повлияла негативно както на външното търсене на български стоки и услуги, така и на инвестиционната активност в страната, пише в икономическия преглед.

Това според тях се дължи на забавянето в развитието на световната икономика, каквито са очакванията за окончателните данни за миналата година спрямо 2015 година. Причината е в по-ниския годишен растеж в развитите държави и запазване на реалния растеж в развиващите се страни на ниво, което е близо до това на предходната година, отбелязват експертите на БНБ.

Търсене и предлагане

Като се позовават на прогнозите на Европейската централна банка, Европейската комисия и МВФ, за развитието на световната икономика, те обаче очакват, че в периода 2017–2018 година ще се ускори икономическата активност в основните ни търговски партньори и това ще доведе до увеличение на външното търсене за български стоки и услуги. 

Анализът на БНБ показва, че през 2016 г. международните цени на основни суровини остават по-ниски  в сравнение с предходната година поради високото ниво на запаси и производство, но през втората половина на миналата година започва тенденция към намаляване на несъответствието между търсените и произведените количества в глобален мащаб. Прогнозите са този тренд да продължи през тази и следващата година, а в резултат на това международните цени на основните суровини да започнат да нарастват на годишна база от 2017 г.

През първата половина на 2017 г. очакваме външното търсене на български стоки и услуги да продължи да нараства на годишна база в синхрон с подобряващата се международна конюнктура. Съществуват обаче редица рискове за глобалната икономическа активност в краткосрочен план, като основните от тях са свързани с политиката на новата администрация в САЩ, с вероятността за значително затягане на глобалните финансови условия, както и с по-голямо от очакваното забавяне на растежа в Китай, пише в икономическия анализ.

Рисковете за по-нисък растеж на външното търсене на български стоки и услуги спрямо базисния сценарий остават свързани главно с развитието в Европейския съюз, където икономическите перспективи могат да бъдат повлияни негативно от евентуално повишение на несигурността, произтичаща от преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС, както и от предстоящите избори в някои от основните ни търговски партньори, като Германия, Франция и Нидерландия, и политическата нестабилност в Италия.

Анализаторите на БНБ са на мнение, че влошаването на икономическата среда в Турция също представлява риск пред външното търсене на българския износ.

През периода януари – ноември 2016 г. излишъкът по текущата и капиталовата сметка у нас отбеляза значително повишение спрямо съответния период на предходната година вследствие на свиване на дефицита по търговския баланс и по статията „първичен доход, нето“ и увеличаване на излишъка по статията „услуги, нето“.

През първата половина на 2017 г. очакваме излишъкът по текущата и капиталовата сметка да се свие като процент от БВП на годишна база спрямо края на 2016 г. в резултат главно от увеличение на дефицита по търговския баланс и по статията „първичен доход, нето“, както и от по-ниски входящи потоци по капиталовата сметка, коментират в изданието на БНБ експертите.

Спестявания на населението и фирмите

През 2016 г. депозитите на неправителствения сектор в банковата система продължиха да нарастват със сравнително високи темпове. При кредита за нефинансовите предприятия и домакинствата се наблюдаваше постепенно свиване на отрицателния темп на растеж. В края на годината беше отчетен нисък положителен прираст, който беше по-голям при кредитите за домакинствата, констатират анализаторите.

През първата половина на 2017 г. очакваме лихвените проценти по новодоговорени срочни депозити и кредити да се запазят на достигнатите сравнително ниски равнища. Тази динамика ще се благоприятства от продължаващото нарастване на привлечените средства и запазването на висока ликвидност в банковата система, прогнозират в централната банка.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 2 години
Тая същата "БНБ",очакваше и "КТБ" да не фалира,ама нейсе тя фалира.И се скриха зад три правителства.Прогнози,прогнози........а да видим накрая.

Още от Бюджет и финанси
Данъчните складове ще се контролират с денонощно видеонаблюдение