Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Частните промишлени компании планират да свият инвестициите с 14% тази година

Разходите на предприятията за придобиване на активи през 2017 г. са се увеличили със 7,4% спрямо година по-рано, показват данни на НСИ

Частните промишлени компании планират да свият инвестициите с 14% тази година

Снимка: Pixabay

Разходите на промишлените предприятия за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2017 г. се увеличават със 7,4% спрямо 2016 г., но въпреки това мениджърите на дружествата планират намаление на инвестициите през тази година.

Това показват публикувани днес данниот редовното бизнес наблюдение на инвестиционната активност сред промишлените предприятия, проведено през март от Националния статистически институт (НСИ).

Резултатите от изследването сочат, че плановете на промишлените предприятия са да свият инвестициите с 6,6% през 2018 г. спрямо направените през миналата година.

Според изследването делът на частния сектор в общия обем на очакваните разходи за придобиване на активи през тази година е 84,6%, като мениджърите от този сегмент предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 14% в сравнение с 2017 г.

Най-голям относителен дял в инвестициите през настоящата година се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (43,3%), при което обаче се предвижда понижение от 12% спрямо предходната година.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 25,4%), при които се очаква увеличение с 27,9% в сравнение с 2017 г.

Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 16,3%, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 25,2% спрямо предходната година.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Последната година на нулевите лихви