Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ЧБТР и НГФ ще помагат на малките и средни фирми с финансиране до 75 млн. евро

Целта е съвместната програма да бъде ефективен инструмент, с който българското правителство да засили подкрепата си за сектора

ЧБТР и НГФ ще помагат на малките и средни фирми с финансиране до 75 млн. евро

Дмитрий Панкин, президент на ЧБТР (вляво) и Тодор Тодоров, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд (вдясно). Снимка: ЧБТР

Днес в София Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха „Рамково споразумение за програма за реагиране при пандемични кризи“. По силата на споразумението ЧБТР се присъединява към НГФ в подкрепа на българските малки и средни предприятия (МСП) и корпорации, като предлага гаранции на българските търговски банки. Това съобщиха от банката.

Заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър, която е и управител за България в Черноморската банка за търговия и развитие, откри церемонията по подписването. 

Чрез споразумението ще се засили стратегическото партньорство на ЧБТР с Българската банка за развитие (ББР) и ще бъде осигурен ресурс от 150 млн. лв. на стотици малки и средни предприятия от различни сектори при облекчени изисквания за обезпеченост и по-ниски лихвени нива. 

Още по темата

"ББР, НГФ и ЧБТР са доказали своята роля и професионализъм в подкрепата на бизнес организации. Като управител за България на Черноморската банка за търговия и развитие, аз съм сигурна, че споразумението е в добри ръце и бенефициентите ще се възползват от предоставяните гаранционни инструменти. Убедена съм и в мотивацията на новия екип на ББР и тяхното желание за създаване на ефективни и законосъобразни механизми за работа на бизнеса“, заяви в приветствието си Бийчър, цитирана в прессъобщение от Минстерство на финансите.

Програмата ще се реализира през търговските банки, като гарантира 80% от предоставените кредити. Предстои Националният гаранционен фонд да изпрати покани до всички банки в България, а гаранционният лимит ще се разпредели според подадените заявления. Срокът за включването им е следващите две години. Гаранцията ще остане валидна още 36 месеца след изтичането му.

Президентът на ЧБТР Дмитрий Панкин изрази надежда, че съвместната програма с Националния гаранционен фонд ще бъде ефективен инструмент, който ще даде възможност на българското правителство да засили подкрепата си за сектора на малките и средни предприятия, който до голяма степен е засегнат от пандемията, и ще даде възможност на ЧБТР да предоставя диверсифицирана подкрепа на финансовия сектор в България.

„Очакваме с нетърпение да работим заедно с НФГ, опитен и добре осведомен партньор, за да разработим този продукт, който може да бъде предложен в други страни от нашия регион и така да подобрим достъпа на МСП до финансиране и да се справим с въздействието на пандемичната криза“, каза още той по време на подписването, цитиран в прессъообщение от банката.

Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция на страните участнички в Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС). Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна с цел да подпомага икономическото развитие на страните от региона. Общият размер на финансирането, предоставено на региона за 2020 г., възлиза на около 845 млн. евро.

Тя предоставя финансиране на проекти в областта на търговско финансиране за насърчаване на износа, стимулиране на малките и средни предприятия, преустройство и модернизация на енергийния сектор, модернизация на телекомуникациите и транспортния сектор, развитие на финансовия сектор, както и за повишаване на потенциала за развитие на производствения и аграрния сектор. ЧБТР не инвестира в дейности за хазарт, тютюн, алкохол, военна промишленост. Също така банката не се занимава и със стартиращи фирми, както и рефинансирания и придобивания, защото те не се отразяват в развитието и подпомагането на икономиката.

Българското дялово участие в уставния капитал на банката е в размер на 13,5%, или 270 хил. акции, което прави страната ни един от големите акционери в институцията

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
През 2020 г. 14% от данъка върху доходите е внесен от заможни хора